EU forbyder MI i kosmetik efter dansk pres

05-04-2016
Borger Kemikalier

EU forbyder nu brugen af det meget allergifremkaldende stof MI i kosmetiske produkter, der bliver på huden.

undefined

Danmark har længe presset på for at få EU til at begrænse brugen af MI i kosmetiske produkter, der bliver på huden. Det arbejde bærer nu frugt, og i dag er det lykkedes at få stemt et forbud igennem, som gælder i hele EU, mod brugen af MI i kosmetiske produkter, der bliver på huden. 

Det betyder, at din bodylotion, make-up og deodorant inden længe ikke må indeholde det meget allergifremkaldende konserveringsmiddel MI, som er skyld i, at der er sket en stigning i allergitilfælde blandt danskerne. 

Det er blandt andet Danmark, med hjælp fra Videncenter for Allergi, som har skaffet den nødvendige dokumentation, der viser, at MI er allergifremkaldende. Den viden danner nu grundlag for det nye forbud mod MI i de såkaldte kosmetiske ’leave-on’ produkter, der betyder, at produktet bliver på huden, som f.eks. bodylotion, ansigtscreme og deodorant.

Arbejdet fortsætter

Selvom det nu er lykkedes med et forbud mod MI i kosmetiske ’leave-on’ produkter, er det stadig tilladt at bruge stoffet i kosmetiske ’rinse-off’ produkter, der ikke bliver på huden, som f.eks. shampoo og barberskum. Miljøstyrelsen  arbejder derfor for, at få EU til at fastsatte en sikker grænse for indhold af MI i produkter, der ikke bliver på huden, så disse produkter også bliver sikre for forbrugerne at bruge. Processen er allerede i gang i EU, og Miljøstyrelsen forventer, at skulle stemme om at begrænse MI i de resterende kosmetiske produkter i starten af 2017.

Yderligere oplysninger:

Miljøstyrelsen Bettina Ørsnes Larsen, tlf.: 72 54 41 43, e-mail:

Fakta:

MI står for methylisothiazolinon og er et konserveringsmiddel, der b.la. tilsættes i make-up, cremer og shampoo for at forhindre bakterievækst. Gennem de senere år har der været en kraftig stigning i allergiforekomsten over for MI hos forbrugere, og derfor har Miljøstyrelsen længe arbejdet for at få stoffet begrænset i kosmetiske produkter.

Det er nu lykkedes Danmark efter flere års pres at få et forbud stemt igennem imod brugen af MI i kosmetiske produkter, der bliver på huden – såkaldte ’leave-on’ produkter, som f.eks. cremer og deodoranter. Forbuddet finder anvendelse omkring årsskiftet, og produkterne må derefter ikke indeholde MI.

Danmark presser på for at få EU til at fastsatte en sikker grænse for indhold af MI i kosmetiske produkter, der ikke bliver på huden – såkaldte ’rinse-off’ som f.eks. shampoo og barbarskum. Miljøstyrelsen forventer en afstemning om at begrænse MI i disse kosmetiske produkter i starten af 2017.

Desuden forventer Miljøstyrelsen, at der i løbet af 2017 kommer en afstemning i EU om at indføre ensartede regler for klassificeringen af MI som allergifremkaldende. Det vil blandt andet betyde, at forbrugere, som er allergiske overfor MI, i fremtiden kan undgå stoffet i f.eks. maling og lim, da disse produkter fremover vil skulle mærkes med ”Indeholder methylisothiazolinon (MI). Kan udløse allergisk reaktion”, hvis de indeholder over 0,00015 % MI.

Videncenter for Allergi har dokumenteret en stigning i allergitilfælde blandt danskerne overfor MI i de seneste år. Derfor bad Miljøstyrelsen i 2012 EU-Kommissionen om at få lavet en revurdering af Methylisothiazolinone (MI) i kosmetiske produkter. EU’s Videnskabelige Komite for Forbrugersikkerhed (SCCS) har nu revurderet stoffet og konkluderer, at stoffet ikke er sikkert at bruge i produkter, som bliver på huden, eksempelvis creme. Samtidig konkluderer SCCS, at MI fortsat er sikkert at bruge i produkter, der ikke bliver på huden (eksempelvis shampoo), men i en lavere koncentration (0,0015 %) end den nu tilladte koncentration på 0,01 %. Miljøstyrelsen anbefaler derfor fortsat, at man som forbruger undgår MI i kosmetiske produkter, indtil de nye regler finder anvendelse.  Man kan som forbruger undgå MI ved at vælge svanemærkede produkter eller ved at læse indholdsdeklarationen og undgå stoffet ”Methylisothiazolinone”.  Fra årsskiftet er MI forbudt i produkter, der bliver på huden.