Dansk teknologi hjælper Malaysia med at producere bæredygtige fisk

15-04-2016
Borger Grøn virksomhed

Danske pumper, filtre, foderteknologi og måleudstyr skal hjælpe dambrug i Malaysia til at blive mere miljøvenlige og dermed mere effektive. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen åbner i dag et malaysisk-dansk forum for akvakultur.

Verden kræver flere fisk, og den globale efterspørgsel har medført en rivende udvikling inden for fiskeproduktion. Det gælder også i Malaysia, hvor akvakultursektoren sidste år producerede opdrætsfisk for 4,8 mia. kroner. Produktionen forventes at være tredoblet om fem år, men de traditionelle dambrug, som præger landet, udgør en enorm belastning for miljø og ressourcer, bl.a. fordi mange fisk dør og går til spilde pga. ringe vandkvalitet og sygdomme.

Derfor er der i Malaysia brug for danske pumper, iltmålere, foderautomater og andet udstyr – miljøteknologi som udnytter ressourcerne effektivt, begrænser påvirkningen af naturen og sikrer dyrevelfærd.

Danske virksomheder er blandt de førende i verden til at udvikle grøn teknologi og kan hjælpe Malaysia til at bruge mindre vand og medicin samt anvende færre kemikalier i produktionen. Derfor rejser miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i øjeblikket rundt i Sydøstasien sammen med danske virksomheder. Virksomhederne kan hjælpe Malaysia med at omstille sig fra traditionelle jorddamme til mere moderne teknologi, hvor vandet genanvendes og hvor optimale forhold for fisk og miljø, og dermed effektiv produktion, er i højsædet.

Brug for mere mad men mindre forurening

Fredag dag åbner Esben Lunde Larsen et nyt dansk-malaysisk forum, der skal sikre fodfæste for danske virksomheder som f.eks. Grundfos og OxyGuard International. Det skal styrke eksporten til Malaysia, samtidig med at fiskeproduktionen bliver grønnere.

Og der er et stort potentiale for mere eksport af dansk teknologi og knowhow til Malaysia, da den malaysiske regering ønsker at øge sin produktion af opdrætsfisk fra 530.000 tons om året i dag til 1.760.000 tons.

Jesper Heldbo, der er generalsekretær i AquaCircle, brancheforeningen for danske teknologileverandører til akvakulturbranchen, siger:

- Det her forum giver virksomhederne mulighed for at vise vores produkter frem på et attraktivt marked. Samtidig får vi indblik i hvilke udfordringer Malaysia står overfor på akvakultur-området. Vi kan hjælpe malaysierne til at producere flere fisk uden at gå på kompromis med miljøet. Landet har allerede en markant akvakulturproduktion, og med den kommende ekspansion forventer vi, at dansk viden, teknologi og foder kan indgå i en mere bæredygtig malaysisk produktion i årene fremover.

De næste dage tager otte danske virksomheder sammen med Miljøstyrelsen og Miljø- og Fødevareministeriets statskonsulent i Malaysia rundt i landet og ser på de lokale udfordringer.