Unge mænd tror børn kommer af sig selv

21-09-2015
Borger Kemikalier

8 ud af 10 unge ved ikke nok om, hvad der nedsætter evnen til at få børn. Især unge mænd undervurderer, hvad deres livsstil betyder for fertiliteten. Nu giver Miljøstyrelsen de unge mere viden.

undefined
Et af budskaberne i undervisningsmaterialet

Alder, rusmidler, sexsygdomme og hormonforstyrrende stoffer. Listen over faktorer, som kan gøre det svært at få børn er lang, men danske unge ved for lidt om, hvordan deres livsstil påvirker deres fertilitet. Derfor lancerer Miljø- og Fødevareministeriet nu undervisningsmaterialet MaybeBaby i samarbejde med Sundheds- og Ældreministeriet. Materialet handler om, hvilke faktorer, der påvirker evnen til at få børn og er målrettet gymnasieelever.

De unge vil vide mere

I Danmark kommer 1 ud af 12 børn til verden ved hjælp af fertilitetsbehandling, og derfor har de unge brug for viden om, hvordan deres livsstil påvirker deres fertilitet.

En undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at unge mænd tror, det er lettere at få børn end unge kvinder. Og mændene er også i mindre grad end kvinderne opmærksomme på de faktorer, der kan nedsætte fertiliteten. Men flertallet hos begge køn vil gerne vide mere.

Mange faktorer skader fertiliteten

Den vigtigste faktor for fertiliteten er din alder. F.eks. er det meget nemmere at få børn for kvinder i midten af 20’erne end for kvinder midt i 30’erne. Også rygning, hash, alkohol, sexsygdomme og brug af anabolske steroider kan nedsætte fertiliteten. Desuden er nogle hormonforstyrrende stoffer mistænkt for at kunne påvirke fertiliteten hos fostre. De mistænkte stoffer kan bl.a. findes i plastikprodukter, kosmetik, plejeprodukter, PVC-gulve, den mad vi spiser, emballage og støv.
Det nye undervisningsmateriale er tilgængeligt på Maybebaby.dk fra den 21. september.