Sparepærer der lugter er ikke farlige

24-09-2015
Borger Kemikalier

Du skal ikke være bekymret, hvis din sparepære lugter. Lugten udgør ingen risiko for din sundhed. Det viser en ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen.

undefined
Har du en rigtig god lugtesans, kan elsparespærer lugte dårligt, men det er ikke farligt.

I et nyt projekt har Miljøstyrelsen undersøgt 25 lugtende el-sparepærer, og konklusionen er klar: Pærernes lugt udgør ingen risiko.

På baggrund af en række borgerhenvendelser opfordrede styrelsen i maj 2014 forbrugerne til at indsende sparepærer, som lugtede. Miljøstyrelsen har modtaget mange sparepærer og undersøgt 25 forskellige pærer.

Undersøgelsen viser, at selvom en el-sparepære lugter, er der ingen grund til bekymring. Der er ingen sammenhæng mellem lugt og sundhedspåvirkning fra stofferne, og en stærk lugt er dermed ikke nødvendigvis farlig. En tændt sparepære kan frigive farlige kemiske stoffer, men det er i så uendeligt små mængder, at stofferne ikke udgør en risiko.

Lugt er subjektiv

Resultaterne tyder på, at det er eddikesyre eller butanol, som forårsager lugt. Men der er stadig uklarhed om præcis, hvorfor nogle pærer lugter, mens andre ikke gør. En antagelse er, at det er limrester ved pærens fatning, der brænder af, og forårsager lugt. Samtidigt er det meget forskelligt fra person til person, om man bemærker lugt og er generet af den. Er lugtesansen meget følsom, peger rapporten på, at alle elsparepærer vil kunne opleves som ildelugtende.

Læs rapporten her