Nye fluorerede stoffer kan være lige så skadelige som dem de erstatter

17-09-2015
Borger Kemikalier

En ny rapport fra Miljøstyrelsen viser, at de fluorerede stoffer, som industrien anvender som alternativer til forbudte stoffer, kan være lige så skadelige for miljø og sundhed som de stoffer, de erstatter.

undefined
Fluorerede stoffer bruges bl.a. i visse typer regntøj. Foto: Colourbox

Fluorerede stoffer har nogle egenskaber, som er nærmest umulige at finde hos andre stofgrupper, bl.a. åndbarhed, vandtæthed og smudsafvisning, som er nyttige egenskaber i f.eks. tøjproduktion. Nogle fluorerede stoffer som f.eks. PFOA og PFOS er regulerede eller forbudte, fordi de er skadelige for mennesker og miljø. Derfor leder industrien efter alternativer, herunder nye typer af fluorerede stoffer.

To rapporter klar

Miljøstyrelsen er nu klar med to rapporter om fluorerede stoffer, der bidrager til mere viden om stofferne. I den første rapport om miljø- og sundhedseffekter af kortkædede fluorerede stoffer har Miljøstyrelsen gennemgået de undersøgelser, der findes om de nye typer fluorerede stoffer, som industrien benytter. Billedet er ikke helt klart, og de forskellige typer har forskellige effekter. Men rapporten konkluderer, at nogle af de nye stoffer kan have de samme skadelige effekter på miljø og sundhed, som de gamle udfasede typer. Derudover ophobes de også i naturen, og da de skal bruges i større koncentrationer for at opnå samme effekt som med de gamle typer, er de et dårligt alternativ.

Der findes bedre alternativer

Miljøstyrelsen har samtidig undersøgt, hvilke alternativer der findes til de fluorerede stoffer i tekstiler . Resultaterne af denne rapport viser, at mange af de samme egenskaber – f.eks. vandtæthed og smudsafvisning kan opnås ved at bruge forskellige andre stoffer som paraffiner, silikone eller voks. Samtidig er de alternative stoffer lettere at nedbryde, og derfor ikke et lige så stort et problem for mennesker og miljø.

Nogle virksomheder, f.eks. COOP, har allerede vendt de fluorerede stoffer ryggen. COOP har bandlyst stofferne i deres egne produktserier. Det viser, at det er muligt at undgå de fluorerede stoffer.

Bidrager til større viden

Der er i forvejen stor fokus på fluorerede stoffer i EU, men der er brug for mere viden om dem. Vi ved ikke meget om effekterne af stofferne, og derfor arbejder Miljøstyrelsen og Fødevarestyrelsen sammen om at indsamle viden, så forbrugerne er bedst muligt beskyttet. De to nye rapporter fra Miljøstyrelsen bidrager netop til vidensopbygning og peger på, hvilke alternativer der findes.