Nu bliver luften fra Københavns busser renere

18-09-2015
Borger Luft

Movias busser får nu monteret rensesystemer, der fjerner 95 procent af forureningen fra busserne. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen skruer i dag første rensesystem på bus 6A.

Busserne i Hovedstaden skal forurene mindre. Derfor får de nu monteret rensesystemer, der vil fjerne sundhedsskadelige stoffer fra luften.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen monterer i dag det første rensesystem. Sammen med Københavns overborgmester Frank Jensen og Frederiksbergs borgmester Jørgen Glenthøj tager hun bogstaveligt talt skruetrækkeren i hånden og skruer første rensesystem på bus 6A. Rensesystemet fjerner skadelige stoffer fra bussernes udstødning.

- Det er godt, at vi nu får fjernet 95 procent af luftforureningen fra busserne. Det er et initiativ, der virker, og som følges op af bl.a. indsatser for at nedsætte forureningen fra brændeovne og skibstrafik, så luften i hovedstaden og resten af Danmark bliver endnu renere, siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Inden marts 2016 skal Movias busser, som kører på de mest forurenede strækninger i Hovedstaden, udstyres med de nye rensesystemer, der vil fjerne 95 procent af forureningen fra busserne.

Der er i alt afsat 84 mio. kroner til at installere rensesystemerne på busserne i København. Heraf kommer 74 mio. kroner fra Miljø- og Fødevareministeriet, 9 mio. kroner fra Københavns Kommune og 1 mio. kroner fra Frederiksberg Kommune.

- Ved at sætte rensesystemer på 288 busser kan vi reducere luftforureningen i København med det, der i dag svarer til osen fra de 15-20 procent mest svinende personbiler og varevogne. Det er noget, der kan mærkes. Blandt andet reducerer vi nogle af de mest alvorlige kilder, vi har til kræft- og luftvejssygdomme hos københavnerne, siger Frank Jensen overborgmester i Københavns Kommune.
 
- Frederiksberg lægger stor vægt på miljøvenlige tiltag, og vi arbejder kontinuerligt for at skabe en grøn og bæredygtig by, hvor borgerne trives. Derfor er det naturligt, at vi er en del af dette projekt, som forhåbentlig vil bidrage til at gøre hovedstaden endnu rarere at færdes i, siger borgmester i Frederiksberg Kommune Jørgen Glenthøj.

- Movia arbejder målrettet for at sikre en grønnere kollektiv trafik. Med dette initiativ får vi opfyldt et væsentligt miljømål, og får samtidig sat et godt eksempel for effektive samarbejder mellem offentlige og private aktører, siger administrerende direktør i Movia Dorthe Nøhr Pedersen.

Der er i alt afsat 149 mio. kroner til at bekæmpe luftforurening i Danmark over de næste tre år. Indsatserne er rettet mod de tre vigtigste danske kilder til luftforurening - vejtrafik, skibe og brændeovne.

Tid og sted

Værkstedet ’Scania’, Industribuen 19, 2635 Ishøj fredag d. 18. september kl. 14.00-14.30.

Miljø- og fødevareministeren besøger værkstedet sammen med Københavns Kommunes overborgmester Frank Jensen og Frederiksberg Kommunes borgmester Jørgen Glenthøj, hvor de sammen skruer det første rensesystem på én af Movias busser.

Fakta

  • Rensesystemerne, der består af dels SCR-katalysatorer og dels partikelfiltre, erstatter det eksisterende udstødningssystem og indbygges i motoren i busserne. Systemerne skal rense gassen for de sundhedsskadelige NOx og sodpartikler.
  • Det er den danske Green Tech virksomhed Amminex, der har leveret systemerne.
  • Rensesystemerne bliver installeret på busser, der kører på de særligt forurenede vejstrækninger i København – b.la. 1A, 2A og 6A

Yderlige oplysninger

Pressesekretær i Miljø- og Fødevareministeriet Lillan Clemmensen, tlf.: 91 35 69 97, e-mail:  

Pressemedarbjeder i Miljøstyrelsen Camilla Dudeck, tlf.: 72544523, e-mail: