Læs etiketten og undgå ulykker

28-09-2015
Borger Kemikalier

Helt almindelige husholdningsprodukter som vaskemiddel, afløbsrens og kalkfjerner kan være farlige for både børn og voksne, hvis de bruges eller opbevares forkert. 40 procent af danskerne læser sjældent eller aldrig faremærkningen på etiketten.

undefined
De gamle orange faremærker bliver erstattet af rød-hvide.

Tjekker du selv etiketten, når du køber afløbsrens? 40 procent af danskerne gør ikke, viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Miljøstyrelsen. Og det er alt for mange. For produkterne kan f.eks. ætse huden, give alvorlige øjenskader, udløse allergiske reaktioner, bryde i brand eller skade miljøet, hvis ikke de bliver håndteret korrekt. På etiketten kan du læse, hvordan faremærkede kemikalier skal håndteres og opbevares, så du undgår ulykker.

Små mængder kan være dødelige

Giftlinjen er en landsækkende telefonrådgivning, hvor alle kan få direkte råd og hjælp af en sygeplejerske eller læge i tilfælde af forgiftning eller andre ulykker med kemikalier. Ifølge Giftlinjen sker de fleste ulykker, fordi forældrene ikke læser faremærkningen på kemikalier og derfor undlader at sætte dem uden for mindre børns rækkevidde. En af de hyppigste ulykker sker, når farlige kemikalier hældes over i f.eks. sodavandsflasker med skruelåg, når man har en lille rest tilovers. Et produkt som kølervæske smager sødt, og selv små mængder kan være dødelige for børn.

I Miljø- og Fødevareministerens nye kampagne demonstrerer skuespilleren Peter Mygind en ny, sikker håndbevægelse , så man undgår ulykker med skadelig kemi.

Læs mere om de nye faremærker her

Fakta: Faremærkerne har skiftet udseende

  • Siden 1. juni 2015 har farlige kemikalier markedsført i EU skullet mærkes med nye faremærker.
  • Tanken er, at de samme faremærker med tiden skal bruges over hele verden.
  • I stedet for en firkant med orange baggrund har mærkerne nu fået en rød ramme på højkant med hvid baggrund.
  • De fleste produkter har allerede fået ny faremærkning, men forbrugerne vil stadig kunne finde de gamle mærker på produkter frem til 1. juni 2017. Efter denne dato må produkter med gammel faremærkning ikke længere være i butikkerne, så forhandlerne skal enten sætte nye etiketter på produkterne eller trække dem tilbage fra markedet.