Omfattende kortlægning af konserveringsmidler i kosmetik

01-10-2015
Borger Kemikalier

I en stor kortlægning af konserveringsmidler i kosmetik har Miljøstyrelsen undersøgt 639 kosmetikprodukter. Kortlægningen har fundet 53 konserveringsmidler, og fem af disse er undersøgt nærmere.

undefined
Konserveringsmidler sikrer, at cremer og makeup kan holde længere

Kosmetiske produkter, som cremer og makeup, er ofte tilsat konserveringsmidler for at forhindre svampe- og bakterievækst, men der mangler overblik over, hvor og hvor meget de bruges i produkter på det danske marked. Derfor har Miljøstyrelsen kortlagt stofferne, og der er fundet 53 konserveringsmidler i 639 kosmetikprodukter som f.eks. deodorant, solcreme og bodylotion. På baggrund af kortlægningen er fem af de fundne stoffer blevet nærmere undersøgt.

Miljøstyrelsen har fokuseret på stofferne: DMDM Hydantoin, imidazolidinyl urea, zinc pyrithione, thimerosal og phenoxyethanol, fordi de er mistænkt for at skade miljø og sundhed. Undersøgelsen frikender zinc pyrithione og thimerosal for miljø- og sundhedsskadelige effekter, men DMDM Hydantoin og imidazolidinyl urea, er mistænkt for at kunne give allergi.

Bliver undersøgt i EU

Det sidste af de fem stoffer – Phenoxyethanol – er det mest brugte konserveringsmiddel i Danmark, og da man ofte bruger flere kosmetiske produkter i løbet af en dag, er påvirkningen fra phenoxyethanol særligt stor. Det er usikkert, om denne påvirkning fra phenoxyethanol udgør en sundhedsrisiko, det har Miljøstyrelsens undersøgelse ikke kunnet afklare, og derfor afventer styrelsen EU’s grundigere vurdering af stoffet, som er i gang i øjeblikket.

Læs Miljøstyrelsens rapport her

Rapporten findes også i en engelsk version