Omfattende kortlægning af konserveringsmidler i kosmetik

01-10-2015
Borger Kemikalier

I en stor kortlægning af konserveringsmidler i kosmetik har Miljøstyrelsen undersøgt 639 kosmetikprodukter. Kortlægningen har fundet 53 konserveringsmidler, og fem af disse er undersøgt nærmere.

Kosmetiske produkter, som cremer og makeup, er ofte tilsat konserveringsmidler for at forhindre svampe- og bakterievækst, men der mangler overblik over, hvor og hvor meget de bruges i produkter på det danske marked. Derfor har Miljøstyrelsen kortlagt stofferne, og der er fundet 53 konserveringsmidler i 639 kosmetikprodukter som f.eks. deodorant, solcreme og bodylotion. På baggrund af kortlægningen er fem af de fundne stoffer blevet nærmere undersøgt.

Miljøstyrelsen har fokuseret på stofferne: DMDM Hydantoin, imidazolidinyl urea, zinc pyrithione, thimerosal og phenoxyethanol, fordi de er mistænkt for at skade miljø og sundhed. Undersøgelsen frikender zinc pyrithione og thimerosal for miljø- og sundhedsskadelige effekter, men DMDM Hydantoin og imidazolidinyl urea, er mistænkt for at kunne give allergi.

Bliver undersøgt i EU

Det sidste af de fem stoffer – Phenoxyethanol – er det mest brugte konserveringsmiddel i Danmark, og da man ofte bruger flere kosmetiske produkter i løbet af en dag, er påvirkningen fra phenoxyethanol særligt stor. Det er usikkert, om denne påvirkning fra phenoxyethanol udgør en sundhedsrisiko, det har Miljøstyrelsens undersøgelse ikke kunnet afklare, og derfor afventer styrelsen EU’s grundigere vurdering af stoffet, som er i gang i øjeblikket.

Læs Miljøstyrelsens rapport her

Rapporten findes også i en engelsk version

Om konserveringsmidler i kosmetik

• Der findes ca. 140 stoffer, som er godkendt til at konservere kosmetiske produkter.

• Hvis Miljøstyrelsen har mistanke om, at de er farlige for miljø og sundhed, bliver de undersøgt nærmere.

• Mange konserveringsmidler kan være problematiske for sundheden, især når det gælder allergi.

• Danmark arbejder for at begrænse eller forbyde brugen af de mest problematiske konserveringsmidler.

• Det gør vi via EU, hvor vi snart forventer at stemme om at forbyde det meget allergifremkaldende stof MI i kosmetiske produkter der bliver på huden, f.eks. cremer.

EU's vurdering af phenoxyethanol

EU´s vurdering af phenoxyethanol fra 2016