Kontrol af overtøj til børn viser ingen fund af ulovlig kemi

27-10-2015
Borger Kemikalier

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion har i 2015 kontrolleret børneovertøj for indhold af ulovlig kemi. Kontrollen viste ingen fund af ulovlige stoffer i det undersøgte overtøj, som blandt andet var flyverdragter, jakker, overtræksbukser, regntøj, huer og vanter.

Der blev i alt udtaget 39 stykker tøj i en stikprøvekontrol fra både webshops og ved besøg i fysiske butikker.

Tøjet blev undersøgt for kemiske stoffer som azofarvestoffer, der bruges til at farve tekstiler, tungmetaller og nikkel, som findes i nitter og knapper samt flourstoffet PFOS, der bruges i imprægnering. Formålet med kontrollen var at undersøge, om tekstilerne lever op til kravene i kemikalielovgivningen.

Kontrollen er en del af børnekemipakken, hvor der i perioden 2013-2016 er afsat 20 mio. kr. til at øge informationen og skærpe kontrollen med forbrugerprodukter, der retter sig mod børn og ufødte samt unge under 14 år, da de især er sårbare overfor skadelig og unødvendig kemi.

Der kan læses mere om børnekemi og kontrolindsatsen her .

Fakta

  • Børnetekstilerne blev kontrolleret for skadelige stoffer som azofarvestoffer, tungmetaller (cadmium, bly, kviksølv), nikkel eller PFOS (perfluoroctansulfonat og derivater heraf). Resultatet af kontrollen viste ingen fund af de skadelige stoffer.
  • Der blev udtaget 39 stykker tekstilprodukter fordelt på flyverdragter, frakker, jakker, overtræksbukser, regntøj, huer, vanter, handsker, halsedisser og halstørklæder fra webshops og ved besøg i fysiske butikker. I alt blev der udtaget tekstiler fra 18 importører.