Eva Kjer Hansen kræver fælles EU-regler for tatoveringsfarver

28-10-2015

Det skal være slut med lovløse tilstande for tatoveringsfarver. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen kræver handling fra EU-Kommissionen.

undefined
Miljø- og fødevareministeren vil have EU-Kommissionen op i gear på tatoveringsområdet. Foto: Colourbox

Pressemeddelelse udsendt af miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen den 28. oktober 2015

Når du sætter dig i stolen hos din tatovør, skal du ikke risikere at få kræft eller andre sygdomme på grund af det blæk, du har fået ind under huden. Men EU's arbejde med at få hurtige tatoveringsregler er gået totalt i stå, siden den nye EU-Kommission tiltrådte i slutningen af 2014.

TV2s program Operation X sætter i aften fokus på den manglende regulering af tatoveringsfarver, og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen forlanger handling af EU-kommissionen.

- Det kan ikke passe, at giftige stoffer, som for længst er forbudt i legetøj og tekstiler, kan sprøjtes direkte ind i huden uden nogen form for regler. Flere og flere danskere får tatoveringer. Når først stofferne er kommet ind i huden, kan de ikke lige fjernes igen, og vi ved, at flere af dem er kræftfremkaldende , siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Flertallet ønsker fælles regler

Ministeren er gået i gang med at samle opbakning fra de øvrige medlemslande til at skrive til EU-Kommissionen for at insistere på at få genoptaget arbejdet med hurtigt at få indført fælles EU-regler på området.

- Et stort flertal af EU's medlemslande ønsker fælles regler, så EU-Kommissionen kan ikke blive ved med at ignorere ønsket. EU-Kommissionen må indføre hasteregulering på det her område, så vi ikke skal vente flere år på regler, der en gang for alle kan beskytte de europæiske forbrugere, som får en tatovering , siger Eva Kjer Hansen.

15 procent af alle danskere har en tatovering. Det svarer til 600.000 danskere, og tallet er stigende. 

Sådan beskytter du dig selv

• På www.tjekfarverne.dk kan du læse om Miljøstyrelsens anbefalinger til tatovører og importører af farver.
• Overvejer du at få en tatovering, så klik ind på www.thinkbeforeyouink.dk og læs om, hvad du skal være opmærksom på.

Yderligere oplysninger:

Pressesekretær Lillan Clemmensen, Miljø- og Fødevareministeriet, , tlf. 9135 6997
Fuldmægtig Dorte Bjerregaard Lerche, tlf. 7254 4527, Miljøstyrelsens kemikalieenhed,