EU skal sikre Europas borgere og virksomheder bedre mod kemi-kaos

20-10-2015
Borger Kemikalier

Danmark og otte andre EU-lande kommer i dag med et opråb til EU Kommissionen. Det går for langsomt med at få styr på de skadelige kemikalier i EU.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen har sammen med andre af sine ministerkolleger taget initiativ til en kemi-konference, der i dag afholdes i Bruxelles. Landene bag konferencen består af Reach Up-gruppen, der alle ønsker sig en hårdere kurs over for skadelig kemi og mere fair konkurrencevilkår.

Fem fokusområder

De ni Reach Up-lande: Danmark, Østrig, Belgien, Tyskland, Frankrig, Holland, Sverige, Luxembourg og Norge ønsker forbedringer på fem områder:

Industriens registreringer under REACH, kontrol med særligt problematiske stoffer, hormonforstyrrende stoffer, nanomaterialer og problematiske stoffer i importerede varer.

Konferencen vil komme med anbefalinger til, hvordan EU kommer videre med REACH-arbejdet. Det er hensigten, at anbefalingerne fra dagens konference skal bruges som et oplæg til diskussion på et kommende rådsmøde. Samtidig har Danmark på nationalt niveau opfordret kemiinteressenter og forbrugerorganisationer til at tage fat i deres netværk rundt omkring i Europa, så de kan presse Kommissionen til at sætte gang i nye initiativer.

200 repræsentanter fra Europa og Nordamerika

Konferencen finder sted i Bruxelles i dag, og miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen holder åbningstale mellem kl. 10 og 11.

På konferencen deltager mere end 200 repræsentanter fra Europa og Nordamerika, herunder kemi-interessenter, EU-parlamentarikere, kemikalieindustrien samt forbruger- og miljøorganisationer.
Formålet med konferencen er dels at få input til gennemførelsen af de eksisterende kemikalieregler, dels at starte på diskussionen om EU's fremtidige kemikaliepolitik.