Skoleelever lærer om faremærkede kemikalier i Hannas hus

25-11-2015
Pressemeddelelse Borger Kemikalier

I et nyt fælles nordisk undervisningsmateriale lærer de yngste skoleelever om faren ved f.eks. afløbsrens, tændvæske, kalkfjerner, og hvorfor kemikalier skal håndteres med forsigtighed.

undefined
I Hannas Hus kan du gå på opdagelse og finde alle de farlige kemikalier. Foto: hannashus.dk

Alvorlige øjenskader eller forgiftning er nogle af de ulykker børn kan risikere at komme ud for, hvis de kommer i nærkontakt med husholdningskemikalierne derhjemme. Derfor lancerer Miljøstyrelsen sammen med Nordisk Ministerråd nu et nyt undervisningsmateriale, der skal lære skolelever i 2.-6. klasse at passe på, hvis de møder kemikalierne i hverdagen.

- En af de hyppigste ulykker, som vi hører om på Giftlinjen, sker når farlige kemikalier hældes over i f.eks. sodavandsflasker med skruelåg, når man har en lille rest tilovers. For eksempel smager kølervæske sødt og blot små mængder kan være dødeligt for børn, siger Caroline Curtz, der er reservelæge, ph.d. på Bispebjerg Hospital og hos Giftlinjen.

Giftlinjen  er en landsdækkende telefonrådgivning, hvor alle kan få direkte råd og hjælp af en sygeplejerske eller læge i tilfælde af forgiftning eller andre ulykker med kemikalier.

Lær hvad de rød-hvide farepiktogrammer betyder

Det nye undervisningsmateriale ” Hannas hus – og de skjulte farer ” er en hjemmeside, hvor børnene kan klikke sig rundt i et hus og møde helt almindelige husholdningskemikalier og få viden om, hvad farepiktogrammerne på flaskerne betyder?

- Det er forældrenes ansvar, at de kemikalier, der findes i hjemmet bliver opbevaret og håndteret korrekt, men ved også at give børnene noget viden om dem, håber vi, at mindske risikoen for ulykker. Og så kan det jo samtidig være, at børnene kan fortælle deres forældre, hvad de har lært, og at WC-rensen og opvasketabletterne ikke skal stå i det nederste skab, hvor lillebror kan nå det. På den måde kan hele familien få gavn af det, forklarer Trine Thorup Andersen, biolog i Miljøstyrelsens kemikalieenhed.

Hjemmesiden ” Hannas hus – og de skjulte farer” er tilgængeligt fra i dag på hannashus.dk .

Hjemmesiden er lavet i samarbejde med de øvrige nordiske lande og er også tilgængelig på svensk, norsk, finsk, islandsk og engelsk. Se også Miljøstyrelsens generelle information til forbrugerne om faremærker.

Yderligere information:

Pressemedarbejder Rune Gleerup, Miljøstyrelsen, tlf: 7254 4117, e-mail:
Biolog Trine Thorup Andersen, Miljøstyrelsen, tlf: 7254 4127, e-mail:
Reservelæge og ph.d. Caroline Curtz, Bispebjerg Hospital og Giftlinjen, tlf. 3531 6060, e-mail: