Prioriterer din leder affaldssortering?

20-11-2015
Borger Affald

Undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at der er stor forskel på, i hvor høj grad medarbejdere i danske virksomheder oplever, at ledelsen prioriterer affaldssortering på arbejdspladsen.

undefined
Foto: Kend Dit Affald

Miljøstyrelsen lægger med kampagnen ” Kend dit affald ” op til, at affaldssortering skal prioriteres i de danske virksomheder. En undersøgelse, som Miljøstyrelsen har fået lavet i forbindelse med kampagnen, viser dog, at der er stor forskel i oplevelsen af, hvor højt ledelsen i de danske virksomheder prioriterer affaldssortering på arbejdspladsen.

Mest for de store

Undersøgelsen viser, at det primært er medarbejdere i større virksomheder, der oplever en ledelse, som er engageret i affaldssortering. Ifølge undersøgelsen oplever 45 % af medarbejdere på arbejdspladser med over 500 ansatte, at ledelsen prioriterer affaldssortering højt eller meget højt. Samtidig oplever kun 27 % af medarbejderne i virksomheder med op til 10 ansatte, at ledelsen prioriterer affaldssortering højt eller meget højt.

Den store forskel i oplevelsen af ledelsens prioriteringer behøver ikke betyde, at mindre virksomheder ikke tænker på affaldssortering.

- Det kan blive et ressourcespørgsmål for virksomhederne: Hvor mange ressourcer og mandetimer har vi råd til at afsætte til dette område?,  forklarer projektleder i Miljøstyrelsen Linda Bagge.

- Mange mindre virksomheder har ikke ressourcer til at prioritere affaldssortering i det daglige og må derfor sætte tæring efter næring og kun prioritere det strengt nødvendigste,  fortsætter hun.

Affaldssortering en hjertesag

Restauratør Carsten Jellesen i Aalborg er dog et eksempel på, at også ledere af mindre virksomheder kan finde ressourcer til at genanvende mere affald.

- Man har en form for ”fader-ansvar” i forhold til at lære sit personale at sortere. En stor del af personalet skal lære det fra grunden, og det tager tid at lære at sortere rigtigt og er en konstant læreproces,  forklarer Carsten Jellesen.

for restauratøren er affaldssortering blevet noget, man tager med sig efter arbejdstid. Adspurgt om hans bedste råd til andre virksomheder, som vil sortere affald, svarer Carsten Jellesen:

- Bliv ved med at repetere i hverdagen. På denne måde bliver affaldssortering til noget, som når længere ud end virksomhedens arbejde og område. Det håber vi i hvert fald, for det er sund fornuft at affaldssortere .

Yderligere information

Pressemedarbejder Camilla Dudeck, Miljøstyrelsen, telefon 72 54 45 23 mail: