Nu får tøj- og tekstilbranchen et konkret værktøj til at undgå problematisk kemi

24-11-2015
Borger Kemikalier Industri

Tekstilvirksomheder får hjælp af ny vejledning til at stille krav til, at deres underleverandører ikke bruger kemikalier, som er problematiske for miljø og sundhed.

undefined
Vejledningen af lavet i regi af Partnerskabet for Kemi i Tekstiler. Foto: Colourbox

I dag bliver en ny vejledning til leverandørstyring for tekstilbranchen offentliggjort. Vejledningen har fokus på kemikalier i tekstilproduktion og retter sig mod de mindre tekstilvirksomheder. Den samler den vigtigste viden på ét sted i en let fordøjelig form og indeholder blandt andet en quick guide som beskriver, hvad der er need to know for en virksomhed, som f.eks. hvilke kemikalieregler der gælder for tekstiler. Den gør det også lettere for virksomhederne at stille krav til deres leverandører, hvis de gerne vil gå længere end reglerne kræver i forhold til de kemikalier der bruges.

Der findes desuden en oversigt over kriterier fra forskellige tekstilmærkningsordninger samt links til redskaber, organisationer og cases som kan inspirere og hjælpe til at finde ud af, hvilke kemikalier man som virksomhed skal undgå i sin leverandørkæde.

- Den nye vejledning er lavet af branchefolk til branchefolk, og derfor håber vi, at den kan tages direkte i brug ude i virksomhederne. Der er et stort ønske i den danske tøj- og tekstilbranche om at bidrage til et renere miljø, og med den nye vejledning får virksomhederne et konkret værktøj til denne indsats, siger Aage K. Feddersen, Teknik- og miljøchef hos brancheforeningen Dansk Mode & Textil.

Løbende opdatering

Teksten og de fleste links i vejledningen er på engelsk, så det er muligt at bruge den direkte i kontakten med udenlandske leverandører.

Vejledningen er udarbejdet af Miljøstyrelsens Partnerskab for Kemi i Tekstiler, som bl.a. består af repræsentanter fra den danske tekstilbranche, f.eks. IC Group, Bestseller, Gabriel og Kvadrat. Partnerskabet er finansieret af Miljø- og Fødevareministeriets Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP) og virksomheden FORCE Technology har været sekretariat for Partnerskabet. Vejledningen ligger på Dansk mode & Textils hjemmeside, og Miljøstyrelsen vil facilitere, at forfatterne til vejledningen opdaterer teksten halvårligt i op til to år frem.

Læs vejledningen: ” Guide to supply chain management - Guidelines and requirements for management of chemicals in textiles