Københavnerne er mest i tvivl om affaldssortering på arbejdet

09-11-2015
Borger Affald

En undersøgelse foretaget i forbindelse med en kampagne fra Miljøstyrelsen viser, at Københavnere oftere er i tvivl om, hvordan der skal affaldssorteres på jobbet end jyder er. Det er især de produkter, der er sammensat af flere materialer, der skaber tvivl.

undefined
Foto: Colourbox

Vi skal blive bedre til at sortere affaldet på arbejdspladsen. Sådan lyder budskabet fra Miljøstyrelsen i forbindelse med kampagnen ”Kend dit affald”, hvor virksomheder oplyses om, hvordan de kan forbedre deres affaldssortering. Det handler bl.a. andet om at begrænse den tvivl, der stadig er om, hvordan affaldet skal sorteres. En undersøgelse i forbindelse med kampagnen viser, at især københavnerne fortsat er forvirrede.

Markant forskel

Medarbejdere i hovedstadsområdet er oftere i tvivl om, hvordan der skal sorteres på arbejdet end i de jyske regioner. Hele 16 % af de adspurgte fra hovedstadsområdet i undersøgelsen er således i tvivl om, hvordan affaldet skal sorteres på deres arbejdsplads. I Nordjylland er tallet kun 6 %, mens tallene i henholdsvis Region Midtjylland og Syddanmark er 11 % og 7 %.

It og metal driller

Miljøstyrelsens undersøgelse viser samtidig, at der findes nogle typer af affald, som de fleste er i tvivl om, hvordan man sorterer. Det gælder især metal, samt it- og elektronikaffald. Ifølge projektleder hos Miljøstyrelsen Linda Bagge, kan der dog være en god grund til, at det er her, tvivlen opstår:

"Jo mere sammensat affaldet er, jo nemmere opstår der tvivl. En almindelig saks med plasticgreb består f.eks. af flere elementer, men skal altid smides i metalcontaineren. Mange produkter inden for it og elektronik, er netop sammensat af mange elementer, og det kan være svært at gennemskue, om det skal i plastik, glas, farligt affald eller noget fjerde. Her skal man lige sætte sig ind i systemet på sin arbejdsplads,” forklarer hun.

Kommunen kan hjælpe

Hvis man kommer i tvivl om, hvordan pappet eller papiret fra kontoret skal sorteres, er der dog hjælp at få. Landets kommuner har forskellige regler for, hvordan affald skal sorteres, og derfor kan man henvende sig hos kommunen, hvis man kommer i tvivl.

”Flere kommuner har affaldsguides på deres hjemmeside, hvor man kan få hjælp til, hvordan affaldet skal sorteres. Hvis det ikke er tilfældet, kan man kontakte kommunen direkte og få hjælp. Man skal ikke smide affaldet i en tilfældig container, for så risikerer man, at affaldet bliver blandet,” forklarer Linda Bagge.