Kemiens Dag sætter fokus på cirkulær økonomi

26-11-2015
Borger Kemikalier

Hvis vi kan bliver bedre til at udnytte materialer og genanvender mere, er det en gevinst for både miljø og virksomheder. Men for at sikre mere genanvendelse skal der styr på skadelige kemikalier.

undefined

I dag afholdes Kemiens Dag i Industriens Hus i København, og temaet er cirkulær økonomi, der handler om, hvordan virksomheder kan lave produkter af genanvendte råvarer, og produkter der kan indgå i ressourceflowet igen, når de er udtjente. Hvis det i højere grad lykkes, er der stort potentiale for både miljøet og for besparelser og forretningsudvikling for virksomhederne. Danske virksomheder er allerede rigtig gode til at tænke ressourceeffektivt i deres egen produktion, men perspektivet skal være større end den enkelte virksomhed.

Hvis vi skal fortsætte med at bruge genbrugspap til pizzabakker eller bygge nye huse af genanvendte materialer, er vi nødt til at sikre, at produkterne ikke indeholder skadelige stoffer, som forurener vores mad eller indeklima.

Bedre registrering

Det kræver bl.a., at virksomhederne bliver bedre til at oplyse om problematiske stoffer i produkterne. Et af problemerne er, at to ud af tre registreringer af kemikalier i dag i større eller mindre grad er mangelfulde. Derfor er der brug for, at virksomhederne bliver bedre til at registrere deres kemikalier.

Og der er penge at hente for virksomhederne, for de produkter, der produceres i dag er fremtidens råvarer. Derfor er det vigtigt at vide, hvilke kemikalier de indeholder, så man kan sikre, at produkterne kan genanvendes uden fare for, at kemikalierne havner det forkerte sted, og så man undgår, at værdifulde ressourcer går tabt.

Miljø- og Fødevareministeriet støtter virksomhedernes arbejde gennem partnerskabet Kemi i Kredsløb og MUDP-puljen.