Prisvinder skærer en tredjedel af madspildet

20-05-2015
Borger Affald Grøn virksomhed

Hvordan undgår kantiner og storkøkkener madspild? Det ved vinderen af miljøministerens pris 'Virksomheder uden affald'. Med portionsanrettet mad rammer virksomheden Cheval Blanc plet med madmængder til over 10.000 kantinegæster hver dag. I dag modtager de prisen for deres store indsats.

Madspild.jpg
Foto: Claus Bjørn Larsen

Det kan være en udfordring at tilpasse mængden af mad, så mindst muligt går til spilde. Men det er lykkedes for Cheval Blanc Servicerestauranter, der driver kantiner og storkøkkener. Virksomheden har reduceret deres madspild med en tredjedel ved bl.a. at portionsanrette maden, bruge alle spiselige dele af råvarerne og veje spildet i køkkenet, fra buffeten og gæsternes tallerkener.

Den indsats bliver nu belønnet med prisen ’Virksomheder uden affald’, som er stiftet af miljøminister Kirsten Brosbøl. Det er Miljøministeriets hold af ressourceambassadører, der har udpeget vinderen, og sammen besøger de i dag kl. 11.15 en af virksomhedens kantiner på Østerbro i København for at overrække prisen.

- C heval Blanc vinder prisen ”Virksomheder Uden Affald” for deres omfattende og inspirerende indsats for at undgå madspild, som kan bruges af mange andre storkøkkener. Cheval Blanc gør en ekstra indsats for at forebygge madspild ved at veje og dokumentere madspildet. Der arbejdes seriøst med en bred vifte af indsatser – både i selve køkkenet og hos gæsterne, og derfor fortjener de prisen , siger IKEAs Sustainability Manager Jonas Engberg på vegne af juryen.

Juryen består ud over Jonas Engberg af ressourceambassadørerne ”Bonderøven” Frank Erichsen, COOPs miljøchef Signe Frese, stifter af Stop Spild Af Mad Selina Juul, bæredygtighedsaktivist Signe Wenneberg og Vigga Svensson, der har stiftet Vigga.us.

Fem finalister i kapløb om pris
Ud over vinderen Cheval Blanc var virksomhederne Gamle Mursten, Refurb, Resecond og Trendsales med i slutspurten.

Prisen blev stiftet i forbindelse med regeringens Strategi for affaldsforebyggelse – Danmark uden affald II, som Kirsten Brosbøl lancerede i starten af året.

Læs juryens motivation for de fem finalister.

Se videoen hvor Selina Juul, stifter af Stop Spild af Mad, fortæller, hvorfor Cheval Blanc vinder prisen 'Virsomheder uden affald'.

Fakta om prisen
Prisen ”Virksomheder uden affald” er stiftet for at sætte spot på virksomheder, der går forrest i kampen for at forebygge affald, og går til en virksomhed, som bedst lever op til følgende kriterier:

  • Evnen til at forebygge affald
  • Mulighed for opskalering
  • Nytænkning

Læs mere om prisen (link ikke længere aktivt).