Miljøstyrelsen klar med ny rapport om afgivelse af bisphenol A fra plast

27-05-2015
Kemikalier

Miljøstyrelsen offentliggør en rapport, der undersøger, afgivelsen af det hormonforstyrrende stof bisphenol A fra polycarbonatplast.

Polycarbonat er en plasttype, som bl.a. anvendes til forbrugerprodukter, fødevarekontaktmaterialer, legetøj og medicinsk udstyr. Plasten er kendetegnet ved sine gode fysiske egenskaber, såsom gennemsigtighed, høj mekanisk styrke og god termisk stabilitet.

Stoffet bisphenol A er på Miljøstyrelsens Liste Over Uønskede Stoffer (LOUS). Bisphenol A er et udgangsstof (en monomer) som bruges til fremstilling af polycarbonatplast og undersøgelser har vist at små mængder af bisphenol A kan frigives fra plasten i løbet af plastens levetid. Bisphenol A er derfor forbudt i fødevarekontaktmaterialer til børn under 3 år og afsmitningen af bisphenol A fra øvrig plastemballage til fødevarer er reguleret med en grænseværdi. Frigivelsen af bisphenol A fra andre forbrugerprodukter som f.eks. legetøj vurderes at være så lav, at det ikke giver anledning til bekymring.

Miljøstyrelsens nye undersøgelse har set på, hvad der påvirker frigivelsen af bisphenol A fra polycarbonat, og fundet, at bl.a. parametre som temperatur- og UV-lyspåvirkning og kontakt med vand øger frigivelsen. Rapporten konkluderer også, at fremstilling af polycarbonat bør ske med helt rene udgangs- og tilsætningsstoffer, da forureninger kan forøge den senere nedbrydning af plasten. Desuden skal der anvendes tørt polymer-materiale og vælges korrekt temperatur – f.eks. i forbindelse med sprøjtestøbning.

Rapporten udspringer af Miljøstyrelsens LOUS-strategier for håndtering af 40 uønskede stoffer.