Første år med syn af sprøjter

21-01-2015

For et år siden fik den første landbrugssprøjte sit obligatoriske syn, og fra 1. januar 2015 er reglerne for sprøjtesyn justeret. Miljøstyrelsen samler op med evaluering og dialogdage for synsvirksomheder.

365 dage og ca. 1700 sprøjter senere. Den 6. februar er der gået et år, siden det første obligatoriske syn af en af landbrugets sprøjter fandt sted. Miljøstyrelsen gør status ved at afholde tre dialogdage for synsvirksomheder i hele landet i dag, torsdag og fredag.

Blandt andet vil Miljøstyrelsen fortælle om de opdaterede regler , der har været gældende fra 1. januar 2015, indsamle og fortælle om erfaringer fra det første år og svare på praktiske spørgsmål fra mødedeltagerne.

Vi er optaget af, at synene foregår korrekt og ensartet, og vi oplever, at flere synsvirksomheder har efterspurgt mere vejledning og mere dialog, ligesom landbruget gerne vil sikre sig, at synene udføres til rimelige og sammenlignelige priser. Derfor synes vi, at det var en god ide at mødes med synsvirksomhederne, og det synes de heldigvis også. Med bare en uges frist har næsten alle de ca. 100 virksomheder tilmeldt sig et af de tre møder ,” fortæller specialkonsulent Anita Fjelsted fra Miljøstyrelsen, der har arrangeret møderne.

Ny vejledning på vej

Møderne foregår i dag i Roskilde, torsdag i Horsens og fredag i Aars. På baggrund af møderne og de opdaterede synsregler vil Miljøstyrelsen i den nærmeste fremtid opdatere vejledningen, som synsvirksomhederne skal følge, når de syner sprøjter.

De fleste sprøjter, der er underlagt obligatoriske syn findes i landbruget, men også kommuner, golfklubber og andre ejer sprøjter, der skal synes. På Miljøstyrelsens hjemmeside kan du se, hvornår din sprøjte skal synes, idet det er virksomhedens CVR nummer der afgør dette. Alle sprøjter, der bruges i erhvervssammenhæng, skal være synet inden november 2016.

Læs mere om syn af sprøjter