Skadelige stoffer skal ud af regntøj og imprægneringsmidler

18-02-2015
Kemikalier Borger

Et nyt projekt, støttet af Miljøministeriet, undersøger, om man kan erstatte perfluorerede stoffer i tøj og imprægneringsmidler med miljøvenlige alternativer.

Vandafvisende skitøj kan indeholde perfluorerede stoffer. Foto: Colourbox

Nogle perfluorerede stoffer er farlige for mennesker og natur, men de findes i imprægneringsmidler og i tøj. Derfor støtter Miljøministeriet et nyt projekt som forsker i, om man kan erstatte de skadelige stoffer med alternativer, som ikke skader miljø og sundhed.

Teknologisk Institut er sammen med blandt andre nogle tekstilvirksomheder i gang med at undersøge, om man kan opfinde et produkt, der har de samme praktiske egenskaber som perfluorerede stoffer, men som ikke har samme negative effekter på miljø- og sundhed.

Stofferne ophobes i naturen

De perfluorerede stoffer gør tøjet – f.eks. regntøj – vand-, smuds- og fedtafvisende samtidig med, at det er åndbart. Det er nogle egenskaber, som er svære at finde i andre stoffer. Men samtidig kan perfluorerede stoffer være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende samt skade fosterudviklingen hos gravide.

Problemet med de perfluorerede stoffer i tøj er, at de ender i miljøet, hvor de ophobes. Derfor kan de med tiden ende i vores fødevarer. Og vi ved, at stofferne optages i kroppen i langt højere grad, hvis man spiser dem, end hvis man får dem på huden – f.eks. fra sit tøj.

Det nye projekt varer i to år og er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Green Tech, Skandinavisk Tekstil Kemi, F. Engel, Bestseller og Hummel. Miljøministeriet støtter projektet med 1,3 millioner kroner gennem Den Grønne Teknologipulje.

Danske virksomheder ser det som en meget vigtig del af deres udviklingsarbejde at skabe bæredygtige produkter uden skadelig kemi. Det viser en rapport , som Teknologisk Institut har lavet for Miljøstyrelsen. I undersøgelsen er 36 virksomheder fra 14 forskellige brancher blev spurgt om deres holdning til at finde alternativer til skadelig kemi.