Kviksølv fra sparepærer ender i skraldespanden

23-02-2015
Borger Kemikalier

Det skal være nemmere for danskerne at vælge den mest miljøvenlige belysning. Derfor lancerer Miljøstyrelsen nu en ny kampagne, som skal oplyse om fordele ved LED-pærer og samtidig hjælpe forbrugerne med at skille sig af med udtjente sparepærer på den korrekte måde.

Sparepæren var god, men LED-pæren er endnu bedre - både for miljøet og energiregningen.

Danskerne kan i dag vælge mellem en lang række elpærer med forskellige egenskaber. Set fra miljøets side, er der imidlertid ingen tvivl: LED-pæren er den bedste, fordi den har en meget lang levetid, den er mere energibesparende end sparepæren, og fremfor alt indeholder den intet kviksølv. Kviksølv kan beskadige nervesystemet hos mennesker og påvirke børns udvikling.
I Europa giver lysdioder (LED) dagligt lys til hver fjerde lampe i hjemmet, og lysforskere forventer, at antallet er tredoblet i 2020.

Skil dig korrekt af med din sparepære

Ud over at informere om fordelene ved LED, fokuserer Miljøstyrelsens nye kampagne  også på, hvordan du skiller dig af med dine udtjente pærer på den korrekte måde. Ifølge en ny undersøgelse ender ca. hver femte af alle udtjente eller ødelagte sparepærer i skraldespanden frem for i den rette container med miljøfarligt affald. Og det øger risikoen for, at kviksølvet i pæren slipper ud. Som køkkenaffald bliver pæren kørt på forbrændingen, hvor en del af kviksølvet slipper ud med røgen og forurener miljøet.

Kviksølv er på Listen Over Uønskede Stoffer (LOUS), en liste som rummer de skadelige stoffer, som Danmark vil have udfaset brugen af. Samtidig er det et stort fokus i regeringens nye Strategi for affaldsforebyggelse , at der kommer styr på problematiske kemikalier.