Kontrol af udklædningstøj: Fund af ulovlig kemi i to produkter

12-02-2015
Kemikalier Borger

Et kostume ud af 20 og én maske ud af 13 overholdt ikke loven ved en kontrol af fastelavnstøj og masker til børn.

Fastelavn er lige om hjørnet. I den forbindelse har Miljøstyrelsens kemikalieinspektion testet udklædnings- og fastelavnstøj til børn og unge for indehold af ulovlig kemi. To ud af 34 produkter indeholdt ulovlig kemi.

Kemikalieinspektionen fandt indhold af et azofarvestof, som er mistænkt for at kunne være kræftfremkaldende i et kostume – i en såkaldt ’Avatar’ dragt - og indhold af ftalatet DINP i en plastikmaske. Den pågældende ftalat er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Begge stoffer er forbudte, og salget af produkterne er derfor nu stoppet .

Baggrunden for valget af udklædnings- og fastelavnstøj er, at der er tale om produkter af forskellige sammensatte materialer, der kan komme i direkte kontakt med både hud og hår - oftest uden at være vasket inden brug.

Kontrol er en del af børnekemipakken
Kontrollerne af udklædnings- og fastelavnstøj er en del af børnekemipakken, hvor der i perioden 2013-16 er afsat 20 mio. kr. til at øge informationen og skærpe kontrollen med forbrugerprodukter, der retter sig mod børn og ufødte samt unge under 14 år, da de især er sårbare overfor skadelig og unødvendig kemi.

Fakta om kontrollen

  • Miljøstyrelsens kemikalieinspektion har på seneste kontrol testet udklædnings- og fastelavnstøj, der sælges til børn og unge under 14 år.
  • I alt blev 34 produkter testet, hvor to produkter – et kostume og en maske - viste indhold af ulovlig kemi
  • Masken indeholdt ftalaten DINP som er forbudt i legetøj til børn, fordi stoffet kan være hormonforstyrrende.
  • Kostumet indeholdt stoffet 4-aminoazobenzen, som er et azofarvestof, og kan være kræftfremkaldende.
  • Forhandlerne af begge produkter har nu fået påbud om salgsstop.