Sejr i kampen mod hormonforstyrrende stoffer

17-12-2015
Borger Kemikalier

Dom mod EU-kommissionen i dansk støttet retssag understreger, at det går for langsomt med fælles europæiske regler for hormonforstyrrende stoffer.

Det er vigtigt for at beskytte befolkningen effektivt mod skadeligt kemi, at man er enige om kriterierne for, hvornår et stof er hormonforstyrrende. EU Kommissionen skulle allerede i december 2013 være kommet med et sæt kriterier, men det har den stadig ikke gjort.

Sverige har derfor sagsøgt Kommissionen for at være for langsomme, og i går afsagde EU-Domstolen dom i sagen: Kommissionen har svigtet sin pligt. Danmark og flere andre lande har støttet retssagen for at komme videre i kampen mod hormonforstyrrende stoffer.

Stofferne kan findes overalt i vores hverdag og blandt andet forårsage kræft, barnløshed, misdannelser og andre ubehagelige sygdomme. En rapport fra Nordisk Ministerråd anslår ekstra udgifter i EU for mindst 4,5 mia. kroner om året på grund af hormonforstyrrende stoffer

Ud over retssagen har Danmark lagt fælles pres på Kommissionen sammen med otte andre lande i det såkaldte REACH-UP-samarbejde.

Fakta: Sådan undgår du hormonforstyrrende stoffer
Hormonforstyrrende stoffer kan findes overalt, men du kan gøre en del for at undgå dem i hverdagen. Især gravide eller småbørnsforældre anbefales at følge rådene:
• Gå efter produkter med miljømærkerne Svanen og Blomsten, helst uden parfume.
• Fjern støv en gang om ugen, og luft grundigt ud mindst to gange dagligt.
• Minimer din udsættelse for kemikalier - undgå for eksempel maling, spray-produkter og hårfarve.
• Varier dine råvarer, og spis mange forskellige fødevarer hver dag.
• Brug egnet emballage og køkkengrej - se efter glas og gaffelsymbolet og følg brugsanvisningen.
• Læs mere om hormonforstyrrende stoffer
Kilde: Miljøstyrelsen