EU forbyder miljøskadeligt stof efter dansk anbefaling

08-12-2015
Borger Biocider

Stoffet triclosan kan ophobes i naturen og skade miljøet. Derfor forbyder EU nu triclosan i en lang række desinficerende produkter.

undefined
Triclosan forbydes bl.a. i desinficerende sæbe. Foto: Colourbox

Verdens største kemikalieproducent, tyske BASF, har fået nej fra EU til at bruge det bakteriedræbende stof triclosan i en desinficerende sæbe. Det sker efter dansk anbefaling, fordi stoffet ophobes i naturen og skader miljøet. Beslutningen er reelt et forbud mod triclosan i en lang række produkter, et forbud, som indføres på baggrund af dansk forarbejde. 

Findes stadig i kosmetik

Afgørelsen betyder, at triclosan i såkaldte biocidprodukter skal være væk fra markedet i starten af 2017. Biocidprodukter inkluderer eksempelvis en lang række ’hverdagsgifte’ som algefjerner, myregift og myggespray, og hygiejneprodukter som håndsprit og desinfektionsklude.

Triclosan er imidlertid stadig at finde i nogle få kosmetiske produkter og som industrikemikalie. Derfor fortsætter arbejdet med at vurdere triclosan for eventuelle skadesvirkninger. Og Danmark er netop nu sammen med Nederlandene på vegne af EU ved at undersøge stoffet nærmere.