Ny undersøgelse om haveejeres brug af sprøjtemidler

25-08-2015
Borger

En ny undersøgelse sætter tal på danske haveejeres holdning til og brug af sprøjtemidler. Se den her.

Danske haveejere foretrækker koncentrerede sprøjtemidler frem for klar-til-brug midler, der er blandet op på forhånd. Og de mangler kendskab til Miljøstyrelsens karakterliste (linket ikke længere aktivt) over sprøjtemidler til haven, og hvor meget midlerne belaster miljø og sundhed. Men faktisk bekymrer mange af haveejerne sig for miljøet og vil helst undgå at bruge sprøjtemidler i haven.

En ny undersøgelse sætter tal på, hvad danske haveejere synes om sprøjtemidler, hvad de ved, og hvor meget, de bruger dem. Undersøgelsen er lavet i forbindelse med Miljøstyrelsens kampagne ” Tænk før du sprøjter”, der har kørt i foråret og sommeren.

Formålet med kampagnen er at gøre haveejerne opmærksomme på, hvordan de kan undgå at bruge sprøjtemidler eller vælge de mindst belastende midler, hvis de alligevel vælger at sprøjte. Der er foretaget en analyse af haveejerne før kampagnen ( Kvantitativ foranalyse havekampagne 2015 ) og en effektmåling af kampagnen efterfølgende (Tabelrapport- Effektmåling havekampagne - link ikke længere aktivt). Begge dele er behandlet i rapporten Foranalyse og effektmåling af haveejernes viden, holdning og adfærd ift. brug af sprøjtemidler.

 

Tre gode råd til haveejere:

  • Tænk før du sprøjter
    Hvis du bruger sprøjtemidler i haven, vil det altid belaste miljøet. Men der er forskel på sprøjtemidler, og nogle belaster mere end andre.
  • Det skal du gå efter
    Som tommelfingerregel skal du altid gå efter klar-til-brug produkter uden faremærke og midler, der nedbrydes hurtigt i naturen.  Miljøstyrelsen har givet de enkelte sprøjtemidler karakter, så du let kan vælge det, der belaster miljø og sundhed mindst.
  • Tjek dit sprøjtemiddel
    Hvis du bruger et produkt med 5 √’er, kan du være sikker på, at det er blandt de sprøjtemidler, der belaster mindst. Kig efter √’erne i butikken og på godthavemiljø.dk. Her kan du også få hjælp til, hvordan du kommer af med ukrudt, svampesygdomme og skadedyr forskellige steder i haven – med eller uden brug af sprøjtemidler.