Dit tøj skal være bæredygtigt

27-04-2015
Borger Grøn virksomhed Affald Kemikalier Industri

Mode og tekstiler fra de nordiske lande skal være verdens mest bæredygtige. Det er visionen i en ny tekstilhandlingsplan, som i dag er vedtaget af de nordiske miljøministre.

tekstil foto 1170X659.jpg

Skandinavisk design er allerede verdenskendt. Nu skal nordens mode og tekstil også være kendt som verdens mest bæredygtige. Det er visionen i en ny nordisk tekstilhandlingsplan , som de nordiske miljøministre i dag har vedtaget ved Nordisk Ministerråds møde i København.

Den fælles vision for 2050 er, at mode og tekstiler vil indgå i en cirkulær økonomi, hvor produkternes levetid forlænges, og tekstilfibre holdes i et lukket kredsløb og bruges igen og igen.

Handlingsplanen indeholder en række konkrete initiativer med fokus på design, produktion, forbrug og genbrug. Blandt andet skal der udvikles et Nordisk Bæredygtigt Mode- og Tekstilakademi, så designere i hele Norden på sigt kan blive uddannet i bæredygtigt design.

Slem forurening
Mode- og tekstilbranchen er en af de mest forurenende industrier i verden, der påvirker både miljø og arbejdsmiljø med et kæmpe forbrug af vand, energi, kemikalier og sprøjtemidler. Alene produktionen af en enkelt t-shirt kræver 1.400 liter vand.

Handlingsplanen lægger vægt på, at det er oplagt for de nordiske lande at gøre fælles front mod problemet, da Norden deler et fokus på miljø, social ansvarlighed og grøn vækst. Initiativerne i handlingsplanen afsluttes i 2017 og ses som det første skrift på vejen mod visionen, der skal trække mode- og tekstilbranchen i en grønnere retning.

Det er det danske formandskab for Nordisk Ministerråd, som har taget initiativ til handlingsplanen. Modebranchen omsætter alene i Danmark for næsten 40 mia. kroner og beskæftiger ca. 10.000 mennesker.

> Læs handlingsplanen Norden – velklædt i et rent miljø. Handlingsplan for bæredygtig mode og tekstil

Fakta

  • Indbyggerne i de nordiske lande bruger hver 13-16 kg tøj om året. Danskerne er med 16 kg det land i Norden, der har det højeste tekstilforbrug pr. indbygger.
  • Den mængde vand, der skal til for at producere tekstiler, svarende til en gennemsnitlig nordisk forbrugers årlige tekstilindkøb, er langt større end vandforbruget i en nordisk husstand med tre personer. Samtidig udløser det en CO2-udledning, der svarer til cirka 2.000 kilometers kørsel i en familiebil.
  • I 2011 blev der produceret 34.400 tons tekstiler i Norden, men derudover står nordiske modefirmaer for en stor tekstilproduktion i Asien. Den sammenlagte nettoimport til Norden var i 2012 316.000 tons tekstiler.

Kilder: Nordisk Ministerråd samt Eksportrådet