Miljøministeriet ophæver Ftalatbekendtgørelsen

15-09-2014
Kemikalier Borger

Efter endt høringsperiode ophæver Miljøministeriet Ftalatbekendtgørelsen, der forbyder import og salg af varer til indendørs brug, som indeholder ftalaterne DEHP, DBP, BBP og DIBP og samtidig de varer, der indeholder ftalaterne, som kan komme i kontakt med hud eller slimhinder.

Ophævelsen af Ftalatbekendtgørelsen sker med virkning fra 15. september 2014. Bekendtgørelsen, der nu er ophævet, skulle først være trådt i kraft i 2015, og derfor ændrer ophævelsen ikke noget for de danske forbrugere.
Ftalaterne vil fortsat være forbudt i legetøj og småbørns-artikler, og forbrugere, der gerne vil undgå ftalaterne, opfordres til at købe varer, der er miljømærkede. Når du køber en vare, har du som forbruger desuden ret til at få oplyst af butikken, om varen indeholder ftalater.
EU undersøger i øjeblikket, om der er basis for et fælles europæisk forbud mod importerede varer, som indeholder de fire ftalater. De ftalatholdige varer på det europæiske marked kommer nemlig overvejende fra lande uden for EU.

Ophævelsen af Ftalatbekendtgørelsen sker på baggrund af en nylig afgørelse fra EU-Domstolen, som begrænser medlemslandenes mulighed for at fastsætte nationale regler om kemiske stoffer i varer, hvor EU i forvejen har reguleret på det samme område.

Læs mere om ophævelsen af Ftalatbekendtgørelsen  her


Gode råd, hvis du vil undgå ftalater:

Miljøstyrelsens anbefalinger, hvis du vil undgå at komme i kontakt med ftalater i hverdagen: