Industrien skal teste kemiske stoffer for, om de er hormonforstyrrende

25-09-2014
Kemikalier Borger

Kemiske stoffer skal fremover testes for, om de er hormonforstyrrende. Det har EU’s komité for kemikalieregulering netop vedtaget.

foster-1170x400.jpg

Et årelangt pres fra bl.a. Danmark har nu båret frugt: EU pålægger nu kemikalieindustrien at teste kemiske stoffer for, om de er hormonforstyrrende, eller om de kan skade hjernens udvikling. Det har EU-Kommissionen netop vedtaget. Beslutningen er en sejr for det danske arbejde med at få sat fokus på området. Fremover bliver det obligatorisk at teste kemiske stoffer, der produceres i mængder på mere end 100 tons om året, for deres hormonforstyrrende effekt.

Hormonforstyrrende stoffer er blandt andet mistænkt for at forårsage testikelkræft hos mænd, påvirke hvornår piger kommer i puberteten og forårsage misdannede kønsorganer hos drenge.

Industrien skal beskytte forbrugerne

Det er kemikalieindustriens ansvar at sikre, at de stoffer, de producerer og bruger i produkter, ikke skader forbrugerne, miljøet og dem, der igennem deres arbejde kommer i kontakt med stofferne. De nye testregler vil give industrien bedre overblik over deres kemiske stoffers farlighed, og de kan tage de nødvendige forholdsregler til sikring af forbrugerne. Samtidig vil myndighederne bedre kunne afgøre, om der skal stilles særlige krav til brug af visse stoffer, eller om de skal forbydes helt.
 
Danmark har siden 2002 kæmpet for strengere test af, om kemiske stoffer er hormonforstyrrende. Den nye test, som nu bliver et standardkrav under REACH-forordningen, omfatter undersøgelser af både hormonforstyrrende effekter og skader på reproduktionen. Derudover er der også mulighed for at teste for skader på nerve- og immunsystemet under fosterudviklingen, så man kan forhindre uoprettelige hjerne- og nerveskader.

De nye regler skal nu godkendes af Europa-Parlamentet og forventes at træde i kraft i begyndelsen af 2015.