Glem myterne - sortér dit affald

08-09-2014
Affald Borger

To ud af tre danskere frygter, at affaldet bliver blandet sammen, når skraldebilen henter det. Ny kampagne afliver myterne om affaldssortering.

Container 1170-400 Flertallet af danskere frygter, at de tomme metaldåser, cornflakes-emballagen og kartoffelskrællerne bliver blandet sammen igen, selv om man har sorteret affaldet.
I en undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Miljøministeriet, svarer fire ud af fem danskere, at de har hørt historier om, at sorteret affald er blevet blandet sammen igen. Og to ud af tre danskere frygter, at det kan ske med det affald, de selv sorterer.

Skraldebiler og Aarhushistorier

Den slags sejlivede myter om affaldsortering vil en ny kampagne "Kend dit affald" gøre op med. F.eks. er det sådan i dag, at skraldebilerne er opdelt i separate rum, som holder de forskellige typer affald adskilt, så det kan genanvendes. Der er således al mulig grund til at sortere mere, og det er netop, hvad den nye kampagne opfordrer danskerne til.

En anden historie, der popper op med jævne mellemrum, stammer fra biogasanlæg i Aarhus og Helsingør, der modtog madaffald for 10-20 år siden. I Aarhus var der problemer med den automatiske forsortering, der ikke var god nok til at sortere de grønne poser med madaffald fra de sorte med restaffald. I Helsingør gav uprøvet teknologi problemer med mange driftstop og lugtgener.

I dag er teknologien blevet langt bedre til at løse sådanne udfordringer, men alligevel dukker de årtier gamle episoder med madaffald stadig op og bliver brugt til at argumentere mod sortering den dag i dag. Heldigvis er mange kommuner gode til at fortælle om deres indsats, så borgerne kan se, at det nytter noget, når de sorterer.


Læs mere om sorteringskampagnen "Kend dit affald" på kampagnens  hjemmeside eller på facebook .