Stop for handel med fem sprøjtemidler

17-10-2014

En række forskellige sprøjtemidler skal være ude af de danske butikker inden for de kommende måneder.

Der er i oktober 2014 meldt afviklingsfrister ud for fem sprøjtemidler, og to af dem skal være væk fra butikkernes hylder den 13. december i år. For de øvrige tre sprøjtemidler træder salgsforbuddet i kraft i løbet af februar og marts 2015. De fem sprøjtemidler har mistet deres godkendelse af forskellige grunde – det kan eksempelvis være, at producenten har valgt at trække produktet fra markedet. 

Markedet for sprøjtemidler ændrer sig hele tiden, og derfor er det vigtigt, at alle sælgere eller brugere af sprøjtemidler holder sig ajour. Al salg skal stoppe senest seks måneder efter, at et produkt er afmeldt. Brugerne får op til et år, inden de skal stoppe med at bruge og opbevare produktet. 

Miljøstyrelsen melder frister ud for henholdsvis salg, brug og opbevaring af forbudte sprøjtemidler på bilag 3 i den såkaldte "stofbekendtgørelse". 

Se udmeldte afviklingsfrister for brug, salg og opbevaring af de fem sprøjtemidler  ( 14.10.14. - uddrag af stofbekendtgørelsen, pdf-format)

Se hele bilag 3 i stofbekendtgørelsen
Få overblik over afviklingsfrister for alle forbudte sprøjtemidler. Fristerne gælder kun for de specifikke registreringsnumre nævnt i bilagene og ikke for andre midler med identiske navne og aktivstoffer.

Se liste over tilladte sprøjtemidler
 (Videncenter for Landbrugs hjemmeside) 
Miljøstyrelsen anbefaler, at man løbende tjekker status på sine sprøjtemidler. Eksempelvis ved at konsulterer listen over hvilke sprøjtemidler, der er tilladt at bruge og opbevare i landbruget.