Ny rapport om børns brug af elektronik og kosmetik

19-11-2014

Miljøstyrelsen har undersøgt børns brug af elektronik og kosmetik. Undersøgelsen skal give svar på hvilke produkter gravide og børn under 14 år er mest i kontakt med i deres hverdag, så vi ved hvor vores kontrol og information skal sættes ind.

Regeringen og Enhedslisten ønsker at sikre børn og unge mod skadelig og unødvendig kemi. Derfor har de afsat 20 mio. kr. i perioden 2013-16 til at øge information og skærpe kontrollen med forbrugerprodukter rettet mod børn og unge under 14 år samt ufødte børn.

Som et led i denne indsats har Miljøstyrelsen udarbejdet en rapport, der belyser børn og gravides brug af forskellige forbrugerprodukter indenfor elektronik og kosmetik. Målet er at kontrollere om de mest brugte produkter hos børn og gravide indeholder ulovlige eller andre kemiske stoffer, der kan udgøre en risiko for sundheden.

Her kan du læse om hvilke stoffer, der ikke må være i elektronik og kosmetik .

Det elektroniske produkt, som flest børn er i kontakt med, er tablets. Ca. 90 % af børn i alderen 4 til 11 år bruger tablets, og forbruget stiger fra ca. en til to timer om dagen i takt med, at de bliver ældre. Mobiltelefoner er også populære. Fra 9 år og opefter er ca. 90 % af børnene dagligt i kontakt med en mobiltelefon.

Inden for kosmetik, kan det f.eks.  ses, at neglelak er populært hos piger i aldersgruppen 12 til 14 år. Her bruger ca. 70 % af pigerne neglelak mindst en gang om måneden. De mest anvendte kosmetik produkter er ikke overraskende tandpasta, shampoo og håndsæbe, som ca. 90 % af børnene bruger.

Undersøgelsen viser også, at forældre oftere forbinder sundhedsskadelige stoffer med kosmetik end elektronik. Ca. 13 % af forældrene bekymrer sig om parabener i kosmetik. Ca. 2,5 % nævner, at de er bekymrede for farlige stoffer i mobiltelefoner.

Ca. 65 % af forældrene går op i, om kosmetiske produkter er mærkede med Astma-allergimærket eller Svanemærket, mens det kun er 10 %, der går op i, om deres elektronik er mærkede.

Her kan du finde rapporten .