Kampagne: Tænd rigtigt op i din brændeovn

29-11-2014
Luft Borger

Tænd i toppen af din brændeovn og fjern op til 80 procent af partiklerne i optændingsfasen. Det er budskabet i Miljøstyrelsens nye kampagne ”Rygestop-guide for brændeovne”.

""

Brændeovne er den største kilde i Danmark til udledning af sundhedsskadelige partikler. Derfor har Miljøstyrelsen i dag lanceret kampagnen ”Rygestop-guide for brændeovne”, hvis mål er at få endnu flere af landets 750.000 brændeovnsejere til at følge styrelsens råd om at fyre fornuftigt. For selvom mange brændeovnsejere kender de gode råd, så tænder kun hver anden op i toppen af brændet, viser en måling.

Kampagnens omdrejningspunkt er en konkurrence, hvor du kan vinde en sponsoreret, svanemærket brændeovn. Du skal blot udfordre din nabo til at lave en korrekt optænding i brændeovnen, tage et foto af optændingen og lægge billedet op på konkurrencens Facebook-side.

Tre kendte danskere, Frank Erichsen, Christine Feldthaus og James Price er ambassadører i kampagnen for de gode fyringsråd og viser på kampagnens hjemmeside i nogle korte videoer, hvordan man tænder op i toppen.

Lær mere om korrekt optænding af brændeovne og deltag i konkurrencen på www.mst.dk/fyrfornuftigt (link inaktivt  se i stedet Brændefyringsportalen ).

Brug Miljøstyrelsens fire råd, når du tænder op i brændeovnen:

1. Tænd op fra toppen
Flammerne skal arbejde sig oppe fra og ned som et stearinlys.

2. Brug kun tørt træ
Vådt træ ryger for meget. Fyr aldrig med affald, reklamer, behandlet træ eller lignende.

3. Sørg for rigeligt luft
Skru først ned for luften, når flammerne bliver lysere. Fyr lidt ad gangen og brug ikke for store stykker træ.

4. Røgen skal være næsten usynlig
Gå udenfor og tjek, at der hverken er for meget røg, eller at det lugter grimt.