Boom i Svanemærkede varer

06-11-2014
Grøn virksomhed Borger

Det nordiske miljømærke Svanen fylder 25 år i dag. Mærket har været en bragende succes i Danmark, og antallet af svanemærkede produkter er mere end fordoblet på seks år.

I dag findes der mere end 8.000 forskellige svanemærkede produkter og serviceydelser. Det er mere end en fordobling i forhold til i 2008, hvor der fandtes 3.500 svanemærkede produkter. Svanemærket er dermed i stærk fremgang i dag, hvor det har eksisteret i som det officielle nordiske miljømærke i 25 år.

Målet med Svanemærket er at gøre det nemmere at træffe grønne valg i hverdagen. Mærket står for skrappe miljøkrav og krav til kemikalier, og kravene bliver løbende strammet, så de understøtter en bæredygtig udvikling.

Producenter, der vil have Svanemærket på deres varer, skal igennem en grundig certificering, ligesom der bliver ført løbende kontrol med, at produkterne lever op til kriterierne.

Kan stadig blive mere udbredt
Ni ud af 10 danskere kender Svanemærket, og halvdelen af danskerne kigger efter mærket, når de køber ind. Det viser en undersøgelse, som Miljømærkning Danmark netop har offentliggjort.

Men der er stadig mulighed for forbedringer. For eksempel ved mange ikke, at Svanen kan findes på alt lige fra produkter som vaskepulver, husholdningspapir, bleer, legetøj, maling, tekstiler, byggeprodukter, TV og batterier til miljømærkede serviceydelser som for eksempel rengøring, trykkerier og hoteller.

De tre varegrupper, som flest danskere kender til Svanemærkede produkter indenfor, er vaskepulver (71 %), rengøringsmidler (71 %) og plejeprodukter til voksne (66 %). De mindst kendte er legetøj (6 %), elektriske apparater (5 %) og byggeprodukter (5 %).

Svanemærket er sammen med EU-Blomsten de to officielle miljømærker i Danmark.

Læs mere om miljømærkerne her.