Stikprøve af møbler på det danske marked: Ingen spor af bromerede flammehæmmere

18-03-2014
Kemikalier Borger

Bromerede flammehæmmere kan ophobes i mennesker, og de kan skade fostre og evnen til at få børn. Derfor har Miljøstyrelsen i en stikprøve undersøgt 15 møbler på det danske marked bl.a. stole og madrasser for at se, om de indeholder flammehæmmere.

Ud fra undersøgelsens resultat, tegner der sig et billede af, at danske producenter og forhandlere ikke har tilsat bromerede flammehæmmere i deres møbler - hverken i betrækket eller i skummet.

-Det er positivt, hvis danske producenter ikke bruger bromerede flammehæmmere i deres produkter. Bromerede flammehæmmere er generelt de mest problematiske flammehæmmere på markedet, og er under mistanke for at skade både vores miljø og vores sundhed, siger Dorte Lerche, projektansvarlig for undersøgelsen.

Flere typer af flammehæmmere

Undersøgelsen viste ingen spor af bromerede flammehæmmere, som bliver betragtet som de mest skadelige. Til gengæld blev der fundet rester af klorerede flammehæmmere (TCPP og TDCPP) i nogle af stolene. Dog i så små mængder, at de ikke udgør en risiko i forhold til forbrugernes sundhed.

- Koncentrationen af de klorerede flammehæmmere er under en procent i de testede møbler. Normalt skal stofferne udgøre omkring ti procent af materialet, før de har en flammehæmmende effekt. Derfor tyder det på, at disse flammehæmmere er havnet i møblerne ved et tilfælde, måske fordi der af tale om genbrug af møbel-skum , siger Dorte Lerche.

Der findes forskellige typer af flammehæmmere, f.eks. bromerede, klorerede og uorganiske flammehæmmere, som alle kan bruges i møbler, tæpper og andet interiør.

Hvis man som forbruger vil begrænse sin udsættelse for farlige flammehæmmere, kan man købe produkter, der er miljømærket.

Læs rapporten her .