Slut med mistænkeligt kemikalie i tøj

13-03-2014
Kemikalier Borger

Miljøminister Kirsten Brosbøl glæder sig over, at kemikaliet triclosan ikke længere vil blive brugt i tekstiler.

Pressemeddelelse udsendt af miljøminister Kirsten Brosbøl d. 13. marts 2014:

Vi kan nu se frem til at dyrke motion uden at blive udsat for kemikaliet triclosan i vores sportstøj, da EU-kommissionen i dag har stemt for at udfase brugen af triclosan i flere produkter - deriblandt tekstiler.

Triclosan er et antibakterielt stof, som industrien har brugt til fx at holde svedlugt væk fra tekstiler. Men efter dagens afstemning er det altså slut.

- Vi har her i Danmark længe anbefalet, at man går uden om triclosan i produkter, hvor det virker antibakterielt, som fx i sportstøj. Derfor er jeg glad for, at det gennem EU er lykkedes at udfase stoffet, så man nu kan være sikker på, at man ikke længere risikerer at tage triclosan på med sportsstrømperne , siger Miljøminister Kirsten Brosbøl.

Kampen bærer frugt

Triclosan har i længere tid været mistænkt for at være hormonforstyrrende, skadeligt for miljøet og for at kunne danne resistente bakterier.

På grund af mistanken om resistens har Miljøstyrelsen sammen med Sundhedsstyrelsen i årevis anbefalet, at man går uden om produkter, der indeholder stoffet med et antibakterielt formål.

Af samme årsag har Danmark længe arbejdet for at påvirke resten af EU til at vende sig fra brugen af triclosan i denne type produkter, og den kamp ser nu ud til at bære frugt.

Brugen af triclosan er faldet de senere år, og nu har de sidste virksomheder, der tidligere har brugt triclosan i tekstilprodukter, opgivet at genansøge om at få lov at bruge det. Og det er i den forbindelse, at Kommissionen lagt op til at udfase brugen af triclosan i tekstiler.

- Dagens afstemning er et godt skridt på vejen mod brugen af overflødige kemikalier. Og det er blandt andet Danmarks fortjeneste, at der er kommet fokus på stoffer som triclosan , siger Kirsten Brosbøl.

Yderligere information:

Pressemedarbejder Jens Fuglsang Edelholt, Miljøministeriet, tlf.: 91 35 69 96, e-mail:

Vedr. biocidanvendelse af triclosan: Marianne Schmidt, Miljøstyrelsen, tlf.: 72 54 45 16, e-mail:

Vedr. stofvurdering i forhold til REACH: Magnus Løfstedt, Miljøstyrelsen, tlf.: 72 54 42 92, e-mail:

BEMÆRK: Du kan ikke svare på denne mail!