Ny kemikalieindsats til 185 millioner kroner skal bane vejen mod en giftfri hverdag

24-03-2014
Kemikalier Borger

Danskernes hverdag skal være fri for farlig kemi. Det er målet i regeringens kemikalieindsats 2014-2017, som miljøminister Kirsten Brosbøl offentliggør i dag.

Pressemeddelelse udsendt af miljøminister Kirsten Brosbøl den 24. marts 2014.

Børn og voksne skal kunne leve uden frygt for at blive syge af kemikalier. Det skal regeringens kemikalieindsats, der bliver offentliggjort i dag, sørge for. Med kemikalieindsatsen går Danmark benhårdt efter en international indsats og et tæt samarbejde med andre lande. I alt er der afsat 185 mio. kroner over de næste fire år til indsatsen, som har fået opbakning fra alle Folketingets partier.

- Kemikalier er en helt nødvendig del af vores hverdag. De findes i vores tøj, shampoo, elektronik og alt, hvad vi omgiver os med. Men der er mange problematiske kemikalier i vores produkter. Dem skal vi have styr på, så vi kan sikre, at vores hverdagsprodukter ikke indeholder skadelige kemi. Forbrugerne skal oplyses og beskyttes bedst muligt. Det er målet med kemikalieindsatsen , siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Kemikalieforum skal sætte fokus på dialog og samarbejde

Som et led i kemikalieindsatsen bliver der nu oprettet et kemikalieforum, der samler både industri, forbrugerorganisationer, myndigheder og andre interessenter. Målet er at øge dialog, samarbejde og deling af viden blandt de mange aktører på kemikalieområdet.

- Det nye kemikalieforum er et vigtigt skridt i retningen mod en giftfri hverdag. Kemiområdet er kæmpestort og komplekst, og derfor har vi brug for et sted, hvor vi kan samle, dele og udnytte viden om kemikalier i produkter. På den måde kan vi både beskytte miljøet og give forbrugerne bedre information og muligheder for at styre uden om produkter med problematiske kemikalier,  siger Kirsten Brosbøl.

Fakta:

Der er afsat 185 mio. kroner i perioden 2014-2017 til regeringens nye kemikalieindsats. De skal blandt andet bruges på:

- Internationalt fokus: Danmark vil i tæt samarbejde med andre lande og interessenter arbejde for at udvikle alternativer til problematiske kemikalier. 
- Forbrugerprodukter: Indsatsen sætter blandt andet fokus på produkter til børn og unge og på at kontrollere, at produkter til børn lever op til de gældende regler. Et nyt kemikalieforum bliver oprettet for at sikre dialog, videndeling og samarbejde på området. 
- Fokus på ressourcer og alternativer til problematiske stoffer blandt andet gennem et nyt samarbejde for små og mellemstore virksomheder.

Læs mere om kemikalieindsatsen.

Yderligere oplysninger:

Kontorchef Isabelle Vinten, Miljøstyrelsen, tlf: 7254 4597, e-mail:    
Pressemedarbejder Lillan Clemmensen, Miljøministeriet,  tlf: 9135 6997, e-mail: