DR Kontant om aluminium i deodoranter

04-03-2014
Kemikalier Borger

DR Kontant viser i aften et program om aluminium i deodoranter, hvor Miljøstyrelsen bliver interviewet.

Baggrunden er, at de norske myndigheder i december sidste år har valgt at advare mod overdrevet brug af deodoranter med aluminium på baggrund af en vurdering, de har lavet.

Aluminium findes naturligt i jorden, og det betyder, at vi får stoffet ind gennem fødevarer og drikkevand udover gennem de forbrugerprodukter som kosmetik, deodoranter, lægemidler mm., hvor det også kan findes.

Hvad siger den norske rapport?

Den norske vurdering konkluderer, at vi samlet set kan risikere at få for meget aluminium, når man tager alle kilder i betragtning.

Samtidig konkluderer rapporten dog også, at der mangler viden om, hvor meget der kan optages gennem huden, hvilket er ret afgørende, når man skal vurdere risikoen ved kosmetik.

Den norske rapport er i øjeblikket til vurdering sammen med øvrige data hos EU's Videnskabelige Komite for Forbrugersikkerhed, som er en uvildig komite, hvor der også sidder danske eksperter. Komiteen har fået til opgave at se på alle data om aluminium, og skal vurdere om der er en risiko ved brug af kosmetik med aluminium. Samtidig er det komiteens opgave at give anbefalinger om, hvordan man evt. skal håndtere en risiko – fx ved at foreslå en grænseværdi eller et forbud, afhængig af hvad konklusionerne er. Miljøstyrelsen afventer komiteens konklusioner, der forventes at blive offentliggjort i slutningen af marts.

Hvorfor advarer Miljøstyrelsen ikke?

Generelt advarer Miljøstyrelsen altid forbrugerne mod overdrevet brug af produkter med kemiske stoffer, når vi mener, der er en risiko.

Grunden til, at vi ikke advarer mod aluminium lige nu er, at vi vil være sikre på, at EU's videnskabelige komite, som er en større gruppe af forskere og eksperter, er enige med nordmændene i, at der er en risiko.  Miljøstyrelsen mener ikke, der er tilstrækkelige data om, hvor meget der kan optages gennem huden, og derfor kræver det en vurdering af en større gruppe erfarne eksperter, før vi kan sige, om der er en risiko.  

Når den Videnskabelige Komite for Forbrugersikkerhed har udgivet deres vurdering, bliver sikkerheden ved brug af aluminium diskuteret blandt medlemsstaterne i EU. Hvis komiteen vurderer, at der er en risiko ved brug af aluminium, vil de samtidig give anbefalinger til, hvad der fremover skal ske; begrænsning eller forbud – og det vil blive brugt som udgangspunkt for ny lovgivning, der kommer til at gælde i hele EU. 

Det kan du selv gøre

Hvis man i mellemtiden vil undgå aluminium, kan man tjekke indholdsdeklaration på sin deodorant, og ellers læse vores  gode råd om deodoranter .

Det er altid en god ide at undgå at bruge deodorant lige efter, man har barberet sig, da huden er mere følsom over for kemiske stoffer.

Kontakt

Pressekoordinator Mariam Skovfoged, e-mail:  , tlf: 72 54 45 32