Autostole og legetøj skal under lup for farlig kemi

24-03-2014
Kemikalier Borger

Med seks nye projekter vil miljøminister Kirsten Brosbøl nu have undersøgt, om børn og unge bliver beskyttet godt nok mod skadelig kemi i blandt andet autostole, legetøj og andre produkter, som børn dagligt er i kontakt med.

Pressemeddelelse udsendt af miljøminister Kirsten Brosbøl den 24. marts 2014.

Autostole, børnetøj, legetøj og brugte materialer, der genbruges i børnehaver og skoler, er nogle af de produkter, der skal undersøges i seks nye projekter, som miljøminister Kirsten Brosbøl nu sætter i gang.

Projekterne skal sætte de kemiske stoffer, der findes i børneprodukter, under lup og undersøge, om stofferne kan udgøre en risiko for børn og unge. Formålet er at undersøge om børn og unge bliver beskyttet godt nok mod problematisk kemi i deres hverdag.

- Der skal være styr på, om der er problematiske kemikalier i de produkter, vi bruger i vores hverdag. Det er særligt vigtigt for mig, at vi får undersøgt, om der er skadelig kemi i de mindstes legetøj, eller i det tøj, vi giver dem på,  siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Regeringen har med støtte fra Enhedslisten afsat 20 mio. kroner til en særlig indsats på kemiområdet med fokus på børn og unge, som også omfatter mere kontrol med, om børneprodukterne lever op til reglerne. Indsatsen er en del af regeringens samlede kemikalieindsats, der i alt er afsat 185 mio. kroner til fra 2014 til 2017.

- Det er helt afgørende for os, at børn og unge ikke bliver udsat for skadelig kemi. Derfor har Enhedslisten ønsket en særlig indsats rettet mod børneprodukter,  siger Per Clausen fra Enhedslisten.  

Miljøstyrelsen har haft de seks projekter i udbud og vil inden længe tage stilling til, hvem der skal lave undersøgelserne. Undersøgelserne forventes færdige om et års tid.

Yderligere oplysninger:

 Funktionsleder Elisabeth Paludan,  Miljøstyrelsen, tlf. 7254 4584, e-mail: 
Pressemedarbejder Lillan Clemmensen, Miljøministeriet,  tlf. 7254 6025, e-mail: