Sådan bliver din hverdag i en fremtid uden affald

19-05-2014
Affald Borger

Ny publikation viser tre danskeres hverdag i en fremtid, hvor produktdesign og deling gør det nemt at undgå affald.

Intelligente køleskabe, der holder øje med varernes sidste salgsdato, selv kan foreslå opskrifter og er forbundet til din mobil, så du fra supermarkedet kan tjekke, om du allerede har en vare derhjemme.

Låneordninger og områder med genbrugstøj i alle de store tøjbutikker, så du kan forny garderoben tit uden at blive fattig eller smide kilovis af tøj ud.

Det er bare et par eksempler fra den nye udgivelse ”Fremtidsbilleder af et Danmark uden affald”, der giver et bud på, hvordan danskerne i i en ikke så fjern fremtid kommer til at undgå affald på nye, effektive måder.

Viser fremtidens hverdag

Udgivelsen er bygget op som en beskrivelse af tre danskeres hverdag – Mette, Signe og Henrik – så man som læser får en fornemmelse af, hvordan man kan leve livet, uden at der kommer så meget affald ud af det.

Det bliver – spår Fremtidsbilleder – i høj grad muligt på grund af tre tendenser, som vi allerede kender i dag.

For det første vil produkterne i fremtiden være designet, så de let kan repareres, genbruges og genanvendes. For det andet vil vi forbruge på nye måder, hvor vi i højere grad deler, låner, bytter og lejer end ejer hver vores hvidevarer, biler, møbler, elektronik etc. For det tredje vil flere typer retursystemer sikre, at vi genbruger og genanvender mere.

De tre tendenser vil ifølge Fremtidsbilleder vinde mere indpas i de næste årtier. Udgivelsen er finansieret af Miljøstyrelsen og en del af det forberedende arbejde til en kommende strategi om affaldsforebyggelse.

> Læs  ”Fremtidsbilleder af et Danmark uden affald”