Ingen allergifremkaldende disperse farvestoffer fundet i stikprøve af tøj på det danske marked

05-05-2014
Kemikalier

En ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen tyder på, at den danske tekstilbranche har styr på, hvilke farvestoffer der er ulovlige at bruge til farvning af tøj. Branchen tilkendegiver, at de har fokus på, at produktionen af tekstiler følger retningslinjerne for brugen af farvestoffer, som står i EU’s kemikalielovgivning (REACH).

tøj på bøjle

Selvom den danske tekstilbranche er klar over, hvilke stoffer som er forbudte at bruge, kan der stadig være en risiko for, at de bruger skadelige tekstilfarver til at farve tøjet med som f.eks. disperse farvestoffer, der kan være allergi- og kræftfremkaldende, men som ikke er reguleret under REACH eller i anden lovgivning.

De disperse farvestoffer bruges primært i tøj lavet af polyester som f.eks. sportstøj. Derfor har Miljøstyrelsen i kortlægningen primært undersøgt udbredelsen af farvestofferne i den slags tekstiler. Ud fra stikprøven tegner der sig et billede af, at de disperse farvestoffer ikke er udbredte i tøj på det danske marked.

Fakta:

Der blev sendt 79 spørgeskemaer ud til aktører inden for tekstilbranchen, hvoraf kun 22 leverede besvarelser, der kunne bruges i kortlægningen.

Derudover blev der foretaget 10 telefoninterviews med hovedaktører i tekstilbranchen.

I kortlægningen har man undersøgt 31 stykker tøj, der alle blev undersøgt for 23 udvalgte disperse farvestoffer, som kan være allergifremkaldende.

Læs rapporten på dansk Kortlægning af udvalgte allergene disperse farvestoffer i tøj  og på engelsk Survey of Selected Allergenic Disperse Dyes in Clothes .

Kontakt til Miljøstyrelsen:

Louise Fredsbo Karlsson, , Tlf.:  72 54 45 85