Hent ikke bekæmpelsesmidler i udlandet til brug i Danmark

07-05-2014
Borger

12 procent af de husejere, der sidste år købte myregift eller andre hverdagsgifte, har taget dem med hjem over grænsen. Det kan være skadeligt for miljø og sundhed.

MST Bannere 250x 150 (3)

Når danskerne skal af med skadedyr og ukrudt i haven og i hjemmet, tyer mange til midler som myregift, sneglegift og ukrudtsmidler. Og meget tyder på, at det ikke altid er lovligt indkøbte midler, der bliver brugt.

I en ny undersøgelse, som YouGov og PlanMiljø har lavet for Miljøministeriet blandt 1.007 danske hus- eller sommerhusejere, svarer fire ud af fem, at de har købt nogle af de såkaldte hverdagsgifte sidste år. Ud af dem har 12 procent taget dem med hjem over grænsen fra for eksempel Tyskland.

Men langt de færreste ved, at de dermed bryder loven. Kun fire procent af de adspurgte ved, at det er ulovligt at tage for eksempel myregifte, der ikke er godkendt i Danmark, med hjem fra udlandet – også selv om midlet hedder det samme som herhjemme.  

En informationsindsats skal nu sikre, at borgerne får mere viden om, hvilke regler, der gælder. 

Fakta

  • Det er forbudt at købe bekæmpelsesmidler som myregift, sneg­legift og ukrudtsmidler i udlandet og på nettet og indføre dem til brug i Danmark.
  • Forbuddet gælder også for udenlandske produkter, der sælges under samme navn som på den danske side af grænsen.
  • Bekæmpelsesmidler, som kan købes i Danmark, er godkendt af Miljøstyrelsen, som sikrer at produkterne ikke skader miljø eller sundhed unødigt.
  • Miljøstyrelsen kræver i forbindelse med godkendelsen af bekæm­pelsesmidlet, at produkterne har dansk etiket og brugsanvisning, så du kan dosere det rigtigt, tage de rette forholdsregler omkring brugen af midlet i øvrigt og skille dig af med rester og emballage på forsvarlig vis.
  • Køb og brug derfor kun bekæmpelses­midler, som er godkendt i Danmark, og som har en dansk etiket og brugsanvisning.

Baggrundsinformation på mst.dk

 
Køb ikke biocider og sprøjtemidler i udlandet
Hent ikke sprøjte- eller biocidmidler til Danmark fra udlandet. Det er forbudt

Biocider er hverdagsgifte
Biocidmidler hjælper dig med at udrydde kryb, kravl og bakterier. Brug midlerne med omtanke. Så udsætter du ikke dig selv og dine omgivelser for giftstoffer. Tag en tur på siden og bliv klogere på sikker brug af hverdagsgifte og alternativerne til dem.

Sprøjtemidler
Sprøjtemidler hjælper dig med at udrydde svamp, ukrudt og andre irriterende gener på f.eks. dine planter og i din græsplæne. Brug midlerne med omtanke. Så udsætter du ikke dig selv og dine omgivelser for unødvendige kemiske stoffer. Tag en tur på siden, tjek hvor meget dit sprøjtemiddel belaster, find et mindre belastende alternativ og få tips til en sprøjtefri have.

Sådan læser du etiketten
På etiketten kan du også se, hvilke aktivstoffer (biocider og pesticider), der er i dit produkt og hvordan du bruger midlet på en korrekt og sikker måde. Få vejledning i, hvordan du læser etiketten.