EU efterspørger mere viden om aluminium i deodoranter

09-05-2014
Kemikalier Borger

EU’s videnskabelige komité for forbrugersikkerhed, som er en større gruppe af forskere og eksperter, har nu samlet viden om aluminium i deodoranter med antiperspirant, både fra Norge og andre lande, og mener ikke, at der er nok data til at kunne konkludere, at aluminium optages gennem huden og dermed udgør en sundhedsmæssig risiko.

I Norge har myndighederne undersøgt aluminium i deodoranter, og den norske rapport konkluder, at der er en sundhedsmæssig risiko ved at bruge deodoranter med aluminium i. EU har nu sammenholdt Norges rapport med øvrig viden på området, for at lave en vurdering af, om der er en risiko ved at bruge deodoranter med aluminium.  Den videnskabelige komité har haft adgang til mere detaljerede data end de norske myndigheder og konkluderer, at det studie, som Norge baserer sig på, ikke kan bruges til at sige noget klart om risikoen, da der er mange usikkerheder forbundet med metoden. Der mangler b.la. data for hvor meget aluminium, der bliver optaget i kroppen gennem huden.

Industrien er nu i gang med at lave yderligere test, der skal undersøge, hvordan aluminium optages. Miljøstyrelsen følger løbende med i, om der kommer nye data på området.

Da indtaget af aluminium fra fødevarer sandsynligvis er relativt højt allerede, anbefaler Miljøstyrelsen, at man ikke bruger deodoranter med aluminium lige efter f.eks. barbering eller voksning af armhulen, eller hvis man har eksem eller lignende, da huden optager mere aluminium, hvis huden er lettere beskadiget. 

Det kan du selv gøre

  1. Hvis du vil undgå deodoranter med aluminium i, kan du tjekke indholdsdeklarationen og ellers læse vores gode råd om deodoranter . Se efter navne som indeholder ordene aluminium eller alum, som f.eks. aluminium sulfate eller aluminium chlorohydrate.
  2. Undlad at bruge deodoranter med aluminium, hvis huden er beskadiget f.eks. efter barbering eller anden hårfjerning, eller hvis du har eksem eller lignende.
  3. Brug kun deodoranter til det, de er beregnet til og ikke hyppigere end nødvendigt.