Legetøjsbranchen skal vide mere om skadelig kemi

26-06-2014
Kemikalier Borger

Mere end hver tredje legetøjsfabrikant, importør eller forhandler ved ikke nok om reglerne for kemi i legetøj, viser ny undersøgelse. Ny kampagne og kontroller skal give mere viden.

Når børn gnasker på deres bidering eller blæser en ballon op, må de ikke risikere at få skadelige stoffer i blodet. Derfor er det vigtigt, at reglerne for kemi i legetøj bliver overholdt. Men en ny undersøgelse fra Miljøstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen viser, at mere end hver tredje legetøjsfabrikant, importør og forhandler ikke ved nok om legetøjsreglerne. Og kun hver femte ved, hvor de kan finde information om reglerne.

Derfor skal en ny kampagne informere virksomhederne om reglerne og deres forpligtigelser i forhold til kemi i legetøj og andre sikkerhedsaspekter. Samtidig går Miljøstyrelsen i gang med omfattende stikprøvekontroller.

Sikre børneprodukter

Informationskampagnen og stikprøvekontrollerne er den del af Børnekemipakken, som regeringen vedtog sammen med Enhedslisten sidste år. Der er afsat 20 mio. kr. til indsatsen i perioden 2013-2016.

Der gælder fra medio 2013 nye krav til kemikalier i legetøj som bliver solgt i EU. De skærpede krav gælder blandt andet indhold af kræftfremkaldende stoffer og stoffer, der kan skade arveanlæg og forplantningsevne, i legetøj. Der er ligeledes regler for stoffer, som ikke har været omfattet af de tidligere legetøjsregler i EU, og der stilles større krav til dokumentationen.

Kampagnen og undersøgelsen kan findes på:  www.legetøjsregler.dk.