Ingen interesse for anprisningsordningen om problematisk kemi i forbrugerprodukter

12-06-2014
Kemikalier Borger

Efter længere tids dialog med forbrugerorganisationer, virksomheder og brancheforeninger i Danmark, har Regeringen og Enhedslisten besluttet, at der ikke iværksættes en myndighedsdrevet anprisningsordning om særlig problematisk kemi i forbrugerprodukter.

Anprisningsordningen er en ordning, hvor forbrugerprodukter mærkes med fx ”fri for ftalater” eller ”fri for Bisphenol A.” Forslaget om en sådan ordningen er en del af Regeringen og Enhedslistens børnekemipakke, der blev vedtaget i 2013.

Det har i forbindelse med en workshop og efterfølgende undersøgelse vist sig, at stort set alle relevante interessenter - blandt andet forbrugerorganisationerne - mener, at en anprisningsordning for problematisk kemi vil forvirre forbrugerne mere end den vil gøre gavn. Derfor har Regeringen og EL besluttet ikke at gå videre med ordningen.

Vejledning til virksomhederne

I stedet vil Miljøstyrelsen sommeren 2014 offentliggøre en vejledning til virksomhederne med retningslinjer for, hvad man skal tænke på, hvis man som virksomhed vil sende et signal til forbrugerne om problematisk kemi f.eks. i forbindelse med ”fri for…” anprisninger på produkter.

Forbrugere, som ønsker at være ekstra forsigtige, har stadig mulighed for at vælge svanemærkede produkter eller fx bruge Miljøstyrelsens og Forbrugerrådets app ”Tjek Kemien”, til at undersøge varer for problematisk kemi.