Nyt kemi-samarbejde skal bane vej for nye miljøvenlige løsninger i danske virksomheder

09-12-2014
Kemikalier

Miljøminister Kirsten Brosbøl lancerer nyt partnerskab, hvor virksomheder, forskere og eksperter samarbejder om at udskifte problematiske stoffer i virksomhedernes produkter til gavn for vækst og beskæftigelse.

Problematiske kemikalier skal ud af virksomhedernes produkter, og den udvikling vil miljøminister Kirsten Brosbøl støtte. Derfor lancerer hun et nyt partnerskab, der skal rådgive især små og mellemstore virksomheder om, hvordan de rent praktisk finder gode alternativer til de problematiske kemikalier, de bruger i dag.

Hvis en malingsvirksomhed f.eks. har brug for at få udskiftet et skadeligt konserveringsmiddel, kan virksomheden bede et panel af eksperter i partnerskabet om at komme med nye løsninger til, hvordan malingen kan holde længere – uden at gå på kompromis med kvalitet og hensyn til miljø og sundhed.

Eksperter fra ind- og udland
Miljøministeriet støtter partnerskabet med 13,5 millioner kroner over fire år. Pengene går f.eks. til at støtte grønne projekter i virksomheder, ligesom virksomhederne kan søge om rådgivning.

Partnerskabet består af tekniske eksperter fra Teknologisk Institut, Miljøeksperter fra DHI og det engelske firma RPA varetager økonomivurderingerne. Koblingen til forskerne går gennem henholdsvis Københavns Universitet og Aarhus Universitet. Desuden er der nedsat en bestyrelse med deltagelse af Dansk Industri, Dansk Erhverv, LO, Det Økologiske Råd og Miljøstyrelsen.

Formand for bestyrelsen er vicedirektør i LEGO Peter Trillingsgaard. Partnerskabet præsenteres ved en lanceringsevent på malingsvirksomheden Beck og Jørgensen i Søborg den 9. december.