Miljøminister: Virksomheder kan tage emballage fra egne produkter retur

19-12-2014
Affald Borger

Miljøminister Kirsten Brosbøl vil have Danmarks virksomheder til at tænke cirkulært på miljø og ressourcer. Derfor ændrer hun nu affaldsbekendtgørelsen, så virksomhederne kan tage emballage fra deres egne produkter tilbage og bruge materialerne igen.

Tidligere på året åbnede miljøminister Kirsten Brosbøl for muligheden for at virksomheder kan tage deres egne produkter retur, når de er blevet til affald. Nu er hun klar med næste skridt på vejen mod en mere cirkulær produktion – virksomhederne får mulighed for at tage emballage fra deres egne produkter retur, så materialerne kan bruges igen.

Den ændrede affaldsbekendtgørelse giver f.eks. en møbelvirksomhed mulighed for både at tage en nedslidt reol retur og samtidig den emballage, reolen er pakket ind i – f.eks. plastik og pap. Materialerne til både reol og emballage kan virksomheden så bruge igen og igen og på den måde spare ressourcer.

Miljøregler skal overholdes

Indtil nu har det været kommunerne, som har håndteret alt husholdningsaffald i Danmark, og de nye regler er indrettet, så virksomhederne skal leve op til de samme miljøkrav som kommunerne, hvis de vælger at tilbagetage egen emballage. Derfor skal virksomhederne også anmelde ordningerne til Miljøstyrelsen, inden de begynder at tage emballage retur.

Reglerne om tilbagetagning af produkter trådte i kraft i maj 2014, og nu træder de nye regler om emballage i kraft.