Mind the trash: Skrald på skoleskemaet

29-08-2014
Affald Borger

En ny, grøn generation skal være med til at sikre et Danmark uden affald. Miljøministeriets nye undervisningsmateriale Mind the Trash hjælper skoleeleverne på vej.

dreng_affald_1170_659

Danske skoleelever skal uddannes til at sikre et Danmark uden affald.

Det er ambitionen med det nye undervisningsmateriale Mind the Trash, som Miljøminister Kirsten Brosbøl lancerede i dag i 5.V på Gasværksvejens Skole i København.

- Vi danskere er blandt dem, der producerer mest affald i EU. Vi skal sørge for, at vores børn ikke overtager vores dårlige vaner. De skal uddannes til at blive grønne voksne, der genanvender og genbruger mere og spilder mindre, end vi gør i dag. Derfor lancerer vi nu et nyt undervisningsmateriale, der skal være med til at uddanne en grøn generation, siger Kirsten Brosbøl. 

Undervisningsmaterialet skal blandt andet være med til at lære eleverne om den usynlige økologiske rygsæk, der følger med, når vi køber fx en ny fladskærm.

Den økologiske rygsæk er vægten af det forbrug, der normalt er skjult for forbrugerne. Til at producere fjernsynet er der brugt ressourcer som vand, metaller og olie, der tilsammen vejer lige så meget som to biler.

Unge skal udfordre vanetænkning

Det store ressourceforbrug har regeringen sat fokus på med sin ressourcestrategi ”Danmark uden affald” - som Mind the Trash er en del af - der blandt andet har et mål om at genanvende dobbelt så meget husholdningsaffald i 2022.

I 2011 blev der i Danmark i alt produceret ni millioner ton affald – heraf næsten 2,5 millioner ton alene fra husholdningerne.

- Det er i høj grad, mens vi er unge, at vi former vores opfattelse af, hvad der naturlig adfærd og måder at løse problemer på. Vi har i alt for lang tid set på affald, som noget, der bare skal brændes af. Vi skal alle sammen lære at se på affaldet på en ny måde og få øje på ressourcerne i det. Tag bare den tomme leverpostejsbakke, der er tilbage, når madpakken er smurt. I 106 af dem er der nok aluminium til en ny computer, siger Kirsten Brosbøl.

Mind the Trash behandler hele ressourcekredsløbet og indeholder otte undervisningsforløb. Materialet er tilpasset flere krav i den nye skolereform – og er både gratis og nemt at bruge. Det er tilgængeligt på www.mindthetrash.dk .