Dansk miljøfremstød i Rusland

19-09-2013
Grøn virksomhed

I dag underskriver miljøminister Ida Auken en omfattende samarbejdsaftale i Skt. Petersborg, som skaber grobund for eksport af dansk miljøteknologi.

Pressemeddelelse udsendt af miljøminister Ida Auken, d. 19. september

I dag underskriver miljøminister Ida Auken en omfattende samarbejdsaftale i Skt. Petersborg. Aftalen skaber grobund for eksport af dansk miljøteknologi og know-how til det russiske marked. Der er blandt et retursystem for flasker på vej.

Rusland har fået øjnene op for, at Danmark har en masse erfaringer med at løse de miljøproblemer, som landet kæmper med. I Danmark er vi blandt andet gode til at spare på vandet, til at rense vores spildevand, til at genbruge vores øl- og sodavandsemballage, og til at beskytte vores natur.

Det vil russerne gerne lære af, og derfor har miljøminister Ida Auken de seneste måneder, arbejdet på at sætte en række partnerskabsaftaler mellem russiske og danske myndigheder og virksomheder op. I dag underskriver hun aftalerne ved en ceremoni i Skt. Petersborg.

- Vi har årelang erfaring med at passe på miljøet her i Danmark. Det har givet os et forspring på miljøteknologi og grønne løsninger, som russerne nu har fået øje på. Jeg er både stolt over og glad for, at vi i dag kan underskrive hele fem forskellige aftaler om samarbejde, og jeg forventer helt klart, at der kommer flere til. Det er en unik mulighed for danske virksomheder til at få en fod indenfor på det gigantiske russiske marked, hvor der er en spirende interesse for grøn økonomi og det aspekt, at vækst og miljø kan gå hånd i hånd, siger miljøminister Ida Auken.

FN skriver også under på aftale
Aftalepakken indeholder blandt andet en aftale mellem Carlsberg, FN's industriorganisation (UNIDO) og Miljøministeriet om grønne løsninger på Carlsbergs bryggerier i Rusland. For eksempel lanceres der et pilotprojekt, der skal øge indsamlingen af øl- og sodavandsflasker i Skt. Petersborg, så de kan blive genbrugt ligesom i Danmark, hvor en flaske i gennemsnit bruges 37 gange. En anden aftale går ud på, at den fynske virksomhed VandCenter Syd skal træne russiske vandingeniører i at spare på vandet og rense spildevand bedre.

De øvrige to aftaler er mellem de russiske myndigheder og den danske Eksportkreditfonden om at medfinansiere renovering af vandledninger samt en bredere aftale mellem Miljøministeriet og styret i Skt. Petersborg-regionen. Den brede aftale går på, at danske og russiske virksomheder og myndigheder i fremtiden skal gå sammen om at lave miljørigtige løsninger.