Danmark holder skarpt øje med nano

12-11-2013
Kemikalier

Vi ved meget lidt om nanomaterialers påvirkning af mennesker og miljø. Ny database er første skridt på vejen til større forbrugersikkerhed.

Pressemeddelelse udsendt af miljøminister Ida Auken den 12. november 2013.
Vi ved meget lidt om nanomaterialers påvirkning af mennesker og miljø. Ny database er første skridt på vejen til større forbrugersikkerhed.
Hvor udbredt er nano i forbrugerprodukter? Det vil miljøminister Ida Auken og Enhedslisten have svar på. Derfor skal importører og producenter indberette til et nyt register, hvis deres produkter indeholder nanomaterialer.
- Nanomaterialer bliver brugt mere og mere i mange typer af produkter. Ved at bruge nanomaterialer kan moderne produkter ofte blive smartere, mere miljøvenlige, lettere og meget andet. Tænk bare på sportstøj der hæmmer svedlugt, bilplejeprodukter der afviser vand og snavs fra forruden eller tagsten og vinduer med selvrensende overflade. Men vi skal sørge for, at der er styr på sikkerhed, sundhed og miljø, når nanomaterialer bruges. Et vigtigt skridt på vejen er viden om, hvor nanomaterialer bruges og findes. Derfor er det en god idé at lave en nanodatabase, siger miljøminister Ida Auken.
Nanoregistret er et blandt mange skridt i en større indsats, hvor miljøministeren skaber klarhed over, hvordan der påvirker forbrugere og miljø, at der er nano i produkter på det danske marked. Der er afsat 24 millioner kroner over fire år til arbejdet, som led i en aftale mellem miljøministeren og Enhedslisten.

- I virkeligheden ved vi næsten ingen ting om nanomaterialers påvirkning af mennesker og miljø. Registrering er et første skridt i at give os den viden, der gør det muligt at fjerne stoffer, der er farlige, fra vores omgivelser. Derfor er der tale om en vigtig milepæl i arbejdet for at skabe en hverdag uden farlige kemikalier, siger Per Clausen, miljøordfører hos Enhedslisten.

Virksomhederne skal kunne indberette til registeret med så lidt administrativt bøvl som muligt. Derfor har der i arbejdet med de nye regler været en tæt dialog med virksomhederne og deres brancheorganisationer. Det danske udkast til nanoregistret er netop nu i høring i EU. Reglerne forventes at kunne træde i kraft i marts 2014.
Yderligere information:
Tine Lund-Bretlau, pressemedarbejder i Miljøministeriet, tlf. 913 6 58 52, e-mail:
Emil Nielsen, Presserådgiver i Enhedslisten, tlf. 3337 5080, e-mail: