Ætsende rengøringsmidler fjernet fra byggemarkeder

18-11-2013
Kemikalier

Trærens, toiletrens og ovnrens er blandt 73 produkter, som Miljøministeriet har fjernet fra hylderne. Produkterne havde forkerte faresymboler.

Pressemeddelelse udsendt af miljøminister Ida Auken d. 15. november.

Trærens, toiletrens og ovnrens er blandt 73 produkter, som Miljøministeriet har fjernet fra hylderne. Produkterne havde forkerte faresymboler og oplyser ikke forbrugerne om risikoen for ætsning.

73 salgsforbud og påbud om tilbagetrækning af rengøringsmidler. Miljøministeriets Kemikalieinspektion har kontrolleret farvehandlernes og byggemarkedernes rengøringsprodukter og fundet fejl i næsten hvert andet af kontrollerede produkter. De var faremærket forkert, og er nu fjernet fra butikkerne.
- Jeg er rystet over, at de firmaer, der står bag rengøringsmidlerne, ikke advarer forbrugerne om, hvor ætsende deres produkter er. Det hører jo ingen steder hjemme, at man risikerer at få skader på huden eller i øjnene, når man gør rent, siger miljøminister Ida Auken.
Kemikalieinspektionen undersøgte 161 produkter som trærens, ovnrens og kalkfjerner. Godt halvdelen af produkterne havde forkerte faresymboler. Fundet af de skadelige produkter er et resultat af, at Ida Auken sidste år bad Kemikalieinspektionen øge kontrollen med rengøringsmidler.
Der er for mange overtrædelser, og mærkningsreglerne er ikke nye. For at vi som forbrugere kan være sikre på, at branchen får styr på reglerne, så der ikke er skadelige produkter på hylderne, skal kemikalieinspektionen fortsætte med sine kontroller af rengøringsmidler.
Miljøministeriet har sørget for, at varerne er trukket tilbage fra butikkerne. Hvis man som forbruger har købt rengøringsmidler i byggemarkeder og farvehandlere og er i tvivl om, hvorvidt rengøringsmidlet er mærket korrekt, kan man kontakte producenten eller Miljøstyrelsen.
Yderligere info:
Tine Lund-Bretlau, Pressemedarbejder i Miljøministeriet, tlf. 9136 5852, e-mail:
Birte Børglum, Funktionsleder i Miljøstyrelsens kemikalieinspektion, tlf. 72 54 42 97, e-mail: